Dnevi v znamenju martinovanj

Slovenija

Konec tega in naslednjega tedna, predvsem pa v ponedeljek na dan Sv. Martina, svetnika, ki naj bi po legendi spremenil vodo v vino, se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne tradicionalne prireditve v počastitev največjega praznika vinarjev. V času martinovanj bodo pozorni tudi policisti, ki opozarjajo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola.

Čas okoli martinovega je čas, ko se na podeželju zaključuje jesensko delo in se začno priprave na zimo, prav ta čas pa dozori tudi vino in na martinovanjih opravijo blagoslov "nečistega" in "grešnega" mošta v pravo vino. Predvsem na podeželju se v tem času dogajajo obredna slavja, ki so tradicionalno prepletena z življenjem v vaseh, vse bolj pa se večje in množične prireditve uveljavljajo tudi v mestnih središčih.

Največ prireditev se bo te dni seveda zvrstilo v vinorodnih deželah Štajerske, Primorske, Dolenjske in Prekmurja.

Na Primorskem velja omeniti sobotno tradicionalno martinovo furengo v Šempetru pri Gorici, kjer bo med drugim potekalo tekmovanje za najbolj všečno belo in rdeče domače vino, ves konec tedna bodo zabavne prireditve tudi v Brjah na Vipavskem, v soboto pa tudi v Vrhpolju. Na Obali prireditve že od konca oktobra potekajo v okviru že 16. martinovanja družbe Vina Koper, od petka do nedelje pa bo v Marezigah, "prestolnici refoška", potekala 23. prireditev Martinja.

Največje martinovanje v Mariboru

Za največje martinovanje že nekaj časa velja dogajanje prav na dan Sv. Martina v Mariboru, kjer se vsako leto zbere nekaj tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije. Letos bo potekalo na Trgu Leona Štuklja, obogatili pa ga bodo s prihodom vinskih kraljic, beračev, folkloristov, kmečkih žena, splavarjev ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin. Isti dan z začetkom ob natančno istem času, ob 11.11, bo tudi v Ljubljani potekalo Grajsko martinovanje.

Čeprav martinovanja potekajo marsikje, pa lahko ljubitelji vina, kulinarike in družabnih dogodkov ta praznik najbolj pristno doživijo predvsem v manjših v slovenskih vinskih kleteh, vinotočih in zidanicah.

Poostren nadzor na cestah

Ob vsem tem pa predvsem policisti opozarjajo tudi na "trezno glavo" zlasti tistih, ki bodo naslednje dni sedli za volan. Po vsej Sloveniji bodo namreč še posebej pozorno nadzirali promet, marsikje bo potekal tudi poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji "Promil".

V zadnjih letih se je delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, sicer nekoliko zmanjšal in predstavlja devetodstotni delež vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Zaskrbljujoče pa je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola, opozarjajo policisti.