DIVJE SVINJE ROVARIJO PRI ISTRSKIH KMETIH: Po njivah kopljejo tudi nutrije, galebi trgajo folije

Koper

V preteklih tednih smo že poročali o slabi letini, ki jo je povzročila letošnja pozeba, poleg vremena pa istrskim kmetom sedaj nevšečnosti povzročajo še divje živali. Nutrije rijejo rove na kmetijskih površinah, divje prašiče so v Strunjanu zalotili, kako se sladkajo z lubenicami, škodo pa povzročajo tudi galebi, poroča Radio Koper.

Nedavno je toča poškodovala koprske in ankaranske vinograde, spomladanska temperaturna nihanja pa so povzročila odpadanje oljk, praznih naj bi bilo že 70 odstotkov primorskih oljčnikov.

V zadnjem času pa so v Istri opazili tudi divje prašiče. Ti so sicer vedno živeli bolj ali manj v istrskem zaledju, letos pa jih je opaziti tik ob morju. Urška Klančar s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica pravi, da le-ti povzročajo škodo v Strunjanu in Dragonji, ponavadi uničujejo pridelke iz trajnih nasadov.

Kot kaže, jim gredo najbolj v slast lubenice in melone. Ograje, ki so namenjene srnam, ne pomagajo pri vdoru divjega prašiča.

V Dragonji delajo škodo galebi, ki preluknjajo filijo, ko si čistijo kljune. Folija, ki bi sicer zdržala do pet let, je letos uničena, poroča portal.

V obmorskih krajih pa se je zelo razmnožila tudi nutrija, ki s kopanjem rovov poškoduje marsikatero kmetijsko površino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija