DIVAŠKA ŽUPANJA OB PONOVNEM ŠTETJU GLASOVNIC: "Po šestih mesecih te agonije je to že malo preveč"

Slovenija

Kljub drugačnim napovedim je zunanji oddelek upravnega sodišča v Novi Gorici razpisal še en narok v postopku divaškega županskega kandidata Roberta de Lucie zoper občinsko volilno komisijo. Danes so zaslišali pričo, predsednico volilnega odbora za predčasne volitve, katerih rezultati se niso ujemali s številom glasovnic, in prešteli glasovnice.

Priča je na sodišču povedala, da je dan pred začetkom predčasnih volitev dvignila paket z glasovnicami. V paketu je bilo 3527 glasovnic, razdeljenih po volilnih enotah. Vendar jih ni preštela, ker je menila, da so točno preštete. Ob vsaki iz paketa odvzeti glasovnici so na ovoj naredili kljukico, glasovnico pa so dodatno ožigosali, da bi jih tako ločili od ostalih.

Po zaključku glasovanja so volilno skrinjico zapečatili ter jo shranili v zaklenjenem prostoru do zaključka drugega kroga volitev, ko so skrinjico odprli in prešteli glasovnice. 127 med njimi je bilo veljavnih, ena pa neveljavna. Ostale neuporabljene glasovnice je naslednjega dne vrnila občinski volilni komisiji.

Do istega rezultata, skupno 128 glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, so prišli tudi ob ponovnem štetju na današnji obravnavi. Po temeljitem pregledu volilnih imenikov, pa je bilo obkroženih le 127 imen volivcev in prav toliko njihovih podpisov. Predsednik Občinske volilne komisije Občine Divača Denis Zobarič je ob tem pripomnil, da je verjetno volilni odbor koga izmed volivcev ob izdani glasovnici pozabil obkrožiti.

Sodba bo izdana pisno v najkrajšem možnem roku, je obravnavo danes sklenila sodnica Lea Chiabai.

Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, ki je spremljala današnjo obravnavo, je v izjavi po koncu povedala, da pričakuje zaključek tega postopka, saj "je po šestih mesecih te agonije to že malo preveč". Divaški županski kandidat de Lucia pa je poudaril, da po današnjih predstavljenih nepravilnostih "ostaja dvom v pravilnost volitev".

"Nimam kaj komentirati, saj je bilo večinoma že vse povedano," je zaključil.

Po drugem krogu decembrskih lokalnih volitev v Divači je občinska volilna komisija razglasila zmago aktualne županje Alenke Štrucl Dovgan, ki je z 22 glasovi premagala tekmeca Roberta De Lucio.

De Lucia je kasneje vložil pritožbo. Izkazalo se je namreč, da je prišlo do napak pri predčasnih volitvah. Osmih glasovnic iz sežanskega doma upokojencev niso poslali po pošti, ampak prinesli osebno. To je po mnenju De Lucie porajalo dvom o celotnem poteku volitev, čeprav se zaradi teh glasovnic izid ne bi spremenil.

Na upravnem sodišču je marca letos De Lucia očital volilni komisiji še več nepravilnosti glede tajnosti volitev v domu upokojencev, glasovanja nepokretnih oseb, podpisov in žigov na glasovnicah predčasnih volitev ter načina sprejemanja pošte za občinsko volilno komisijo pri tajnici županje.

Predstavnik volilne komisije je na prvi obravnavi 24. marca vse očitke označil za poskus zavajanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija