V Istri je že od zdavnaj za božično vigilijo na mizi bakala na belo z vrzotami in polento (recept je bil objavljen lani v tem času). Sicer pa poznamo več načinov priprave bakalaja: na brodet, ocvrt, mariniran, v paradižnikovi omaki s krompirjem ali brez, ki mu pravimo tudi bakala »na rdeče«. Tudi za pripravo bakalaja na rdeče obstaja več receptov, ki pa se med seboj le malo razlikujejo.
BAKALA NA RDEČE
Potrebujemo:
- 500 g bakalaja,
- oljčno olje,
- srednje velika čebula,
- 3 stroke česna, peščico sesekljanega peteršilja,
- 2,5 dl šalše, sol, poper in po želji lovorjev list.
Priprava:
1. Že prj potolčen in namočen bakala damo v posodo, prelijemo z vodo, solimo in kuhamo toliko časa, da se zmehča. Nato ga vzamemo iz vode, očistimo (odstranimo kosti) in razdelimo na kose. Vodo, v kateri se je kuhal, pa prihranimo.
2. V drugi posodi (kozici) na oljčnem olju ocvremo narezano čebulo in sesekljan česen, dodamo bakala, malo popopramo in pražimo, da dobi barvo. Nato dodamo šalšo, sesekljan peteršilj in nekaj vode, v kateri se je kuhal bakala (lahko tudi belo vino!), premešamo in še nekoliko pokuhamo.
Ponudimo s kuhanim krompirjem, polento ali kruhom.