DIŠI PO ISTRI: Bakala na rdeče

Diši po Istri

V Istri je že od zdavnaj za božično vigilijo na mizi bakala na belo z vrzotami in polento (recept je bil objavljen lani v tem času). Sicer pa poznamo več načinov priprave bakalaja: na brodet, ocvrt, mariniran, v paradižnikovi omaki s krompirjem ali brez, ki mu pravimo tudi bakala »na rdeče«. Tudi za pripravo bakalaja na rdeče obstaja več receptov, ki pa se med seboj le malo razlikujejo.

BAKALA NA RDEČE 

Potrebujemo:

- 500 g bakalaja,

- oljčno olje,

- srednje velika čebula,

- 3 stroke česna, peščico sesekljanega peteršilja,

- 2,5 dl šalše, sol, poper in po želji lovorjev list.

 Priprava:

1. Že prj potolčen in namočen bakala damo v posodo, prelijemo z vodo, solimo in kuhamo toliko časa, da se zmehča. Nato ga vzamemo iz vode, očistimo (odstranimo kosti) in razdelimo na kose. Vodo, v kateri se je kuhal, pa prihranimo.

2. V drugi posodi (kozici) na oljčnem olju ocvremo narezano čebulo in sesekljan česen, dodamo bakala, malo popopramo in pražimo, da dobi barvo. Nato dodamo šalšo, sesekljan peteršilj in nekaj vode, v kateri se je kuhal bakala (lahko tudi belo vino!), premešamo in še nekoliko pokuhamo.

Ponudimo s kuhanim krompirjem, polento ali kruhom.

Deli novico:

Solinar |  20 .12. 2014 ob  01: 44
Ma Alberto, ma kaj ka mi delaš gušte. Ekoga seda moran v frigo po panceto. Ob tej uri ou čo.

ištrijani od k... |  19 .12. 2014 ob  23: 02
-1
samo še povejte kje ulovite polenovke?? Bakala od guata še gre, išrijanski od polenovke - NIKOLI!
Istrijan |  19 .12. 2014 ob  20: 08
V bakalar na brodet s krompirjem po Istrijansko ali po Tržaško pri nas ne damo nikoli paradajz ali mezgo,ker pokriva okus ribe,sicer je pa stvar okusa.Dober tek!