DIREKTORJI ZDRAVSTVENIH USTANOV SLOVENSKE ISTRE OPOZORILI NA SKUPNE TEŽAVE: Obeta se zvišanje cen storitev

Izola

Koordinacija direktorjev štirih zdravstvenih ustanov slovenske Istre, ki se že tretje leto sestaja vsakih šest mesecev, je na današnjem srečanju pohvalila plodno medsebojno sodelovanje ter pozitivne spremembe v Splošni bolnišnici Izola. Opozorili pa so tudi na finančno podhranjenost zdravstva na splošno, zdravstva na Obali poleti ter na pomanjkanje kadrov.

Matevž Ravnikar, Matjaž Kranjc, Evgenij Komljanec in mag. Radivoj Nardin

Direktorji Splošne bolnišnice Izola mag. Radivoj Nardin ter Zdravstvenih domov (ZD) Koper, Piran in Izola Matevž Ravnikar, Matjaž Kranjc in Evgenij Komljanec so na prvem letošnjem srečanju ugotavljali, da sodelovanje zdravstvenih ustanov v slovenski Istri poteka na visokem nivoju, saj vse težave "rešujejo z roko v roki in brez medsebojnih konfliktov".

Dotaknili so se tudi aktualne problematike in ob tem izpostavili ključne težave. Ob vse večjih zahtevah in povečevanju stroškov plač, istrski direktorji pričakujejo vsaj 7-odstotno zvišanje cen zdravstvenih storitev, sicer bo po njihovem ogroženo delovanje zdravstvenega sistema.

Opozorili so tudi na podfinanciranost zdravstva na Obali v času turistične sezone. "Poleti je pritisk pacientov na naše ustanove izjemno povečan. Tu ne gre samo za nujne primere, ampak slovenski turisti pričakujejo tudi oskrbo, ko gre za nenujna bolezenska stanja. V primeru, da jim to zaračunamo, je veliko nejevolje," je v imenu koordinacije izpostavil direktor izolskega ZD Evgenij Komljanec. Ob tem je poudaril, da imajo zaradi tega težave z dostopnostjo do zdravstvenih storitev tudi domačini.

Evgenij Komljanec

Dotaknili so se še poslabšanja, ki so ga na kadrovskem področju prinesle spremembe zakona o Zdravstveni dejavnosti. Kot so izpostavili direktorji istrskih zdravstvenih ustanov, imajo z omejevanjem svobodnega dela zdravnikov manj manevrskega prostora pri prerazporejanju kadrov v zdravstveni mreži. "Kljub vsemu smo se v danih možnostih potrudili, da je vsak pacient čim bolje in čim hitreje oskrbljen."

Komljanec je kolege seznanil še z anketo o zadovoljstvu pacientov s storitvami ZD Izola, ki jo je v januarju zanje izvajala agencija Ninamedia. Rezultate pričakuje v kratkem, prepričan pa je, da bodo tako dobili "objektivne pokazatelje zadovoljstva oz. nezadovoljstva naših uporabnikov".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Izolan |  06 .02. 2018 ob  12: 52
Ja odvisno tudi od potmih stroskov... kalanova je bila prijavljena v opatiji in kasirala potne stroske ljubljana,opatija,izola in je imela potnih stroskov samo okrog 3.000... in nobeden ji nemore nic....ni kriminalista da ji kaj more...to je nasa dezela
@bruno |  06 .02. 2018 ob  10: 01
Place so javno objavljene cca 3600 eur bruto odvisno od velikosti zavoda od 2000-3000 neto z vsemi dodatki
Sd |  06 .02. 2018 ob  09: 01
Problem je da v celi sloveniji imajo direktorji razlicne place... na obali imajo okrog 2500 eur v ljubljani in okolici pa tudi 11.000 eur... to je sramota.
bruno |  06 .02. 2018 ob  07: 10
"Ob vse večjih zahtevah in povečevanju stroškov plač, istrski direktorji pričakujejo vsaj 7-odstotno zvišanje cen zdravstvenih storitev, sicer bo po njihovem ogroženo delovanje zdravstvenega sistema."
Če so plače problem pol naj si za 20% znižajo plače. Me zanima če supajo javno povedat kolikšna je njihova plača z vsemi dodatki!=
Potrebni ukrepi |  06 .02. 2018 ob  06: 49
Jaz pa mislim, da bi bilo potrebno uvest participacijo za obisk zdravnika npr 5 eur in za vsako prvo skatlico zdravila 2 eura naslednje po 1 euro in bi se veliko stvari vredilo.Ljudje preveckrat hodimo k zdravniku in prevec se predpisuje zdravil in mece proc. Zadaj pa so dobavitelji in FARMACIJA to je to. Zdravnike stalno blatijo, ker so edini , ki to razumejo. Samo nihce ne politika ne stroka si tega ne upa na glas povedat, ker potem ode glava.....
Polz |  06 .02. 2018 ob  00: 43
Izguba ti si res ena zguba da se bahas na racun bolnic in bolnikov!
Izgube |  05 .02. 2018 ob  22: 25
https://siol.net/posel-danes/lestvice-bizi/bolnisnice-z-rekordno-izgubo-kje-se-najdlje-caka-na-poseg-439208
Isil |  05 .02. 2018 ob  22: 15
In folk bi prosu da stopimo vsi skupaj in ce treba tudi na ulice protestirat.... tukaj gre za nase zdravje!
Isil |  05 .02. 2018 ob  22: 11
Zdravstvo je v kurcu! In hvala nardinu,komljancu in drugim dvem da so dvignili prah! In upam da bojo sli do konca! Zadevo je treba resit! Ljudje umirajo zaradi cakalnih!
Lakotnik |  05 .02. 2018 ob  22: 01
Boljse da se dobijo in resujejo probleme in zorganizirajo kako naprej! Samo sloga mora biti...
1