DIREKTOR PU LJUBLJANA O ČETRTKOVIH PROTESTIH: "Protestnica je skušala policista udariti in mu sneti čelado"

Slovenija

V četrtkovih protestih, na katerih je izbruhnilo nasilje, je bilo poškodovanih 15 policistov, pet od njih je poiskalo zdravniško pomoč. Ena huje poškodovana oseba je na zdravljenju v UKC Ljubljana, škoda je tudi na infrastrukturi. Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je ocenil, da uporaba prisilnih sredstev ni bila pretirana, ampak sorazmerna.

Stanislav Vrečar

Po podatkih, ki so jih posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, sta pomoč zaradi poškodb poleg petih policistov pri njih poiskala še en protestnik in en fotograf.

V izgredih je nastalo tudi več škode na premoženju. Po podatkih, ki jih je policija zbrala so sedaj, so bila poškodovana tri osebna vozila, štiri stojnice in zabojniki na tržnici ter razbiti dve stekli, je v današnji izjavi za medije povedal direktor ljubljanske policijske uprave (PU) Vrečar.

Policisti so ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter več ostalih kršitev javne varnosti. Zasegli so tudi več pirotehničnih predmetov.

Prisilna sredstva so uporabili zoper štiri fizične osebe, zoper množico pa plinska sredstva in vodni top. Med protestom so pridržali deset oseb, še tri so privedli v prostore policije za ugotavljanje identitete. Vse osebe so že izpustili, zoper njih pa vodijo prekrškovne postopke in postopke zaradi suma kaznivih dejanj.

Policisti sedaj nadaljujejo pregled slikovnega materiala, zbirajo obvestila, iščejo organizatorje protestov in poskušajo identificirati osebe. Po dozdajšnjih ugotovitvah je večinoma šlo za mlajšo populacijo. "Prav gotovo je bilo evidentno, da niso prišli protestirati mirno, ampak so prišli povzročati izgrede in napadati policiste," je poudaril.

Komentiral je posnetek, ki je zaokrožil po spletu, in iz katerega je razvidno, da policisti uporabljajo prisilna sredstva zoper protestnico. Kot je dejal Vrečar, je na posnetku vidna samo uporaba prisilni sredstev, ne pa tudi dogajanje pred tem. "Protestnica se je dotikala policista, mu segala po čeladi, ga poskušala udariti in mu sneti čelado, kar ji je tudi uspelo," je opisal. Ukazov, naj s kršitvijo preneha, ni upoštevala, zato so zoper njo uporabili prisilna sredstva. V postopek se je po besedah Vrečarja vmešal še moški, ki je bil ob njej. Tudi zoper njega so uporabili prisilna sredstva, oba so tudi pridržali v prostorih policije.

Po njegovih besedah vsaka uporaba prisilnega sredstva zahteva presojo upravičenosti, strokovnosti in zakonitost uporabe. V primerih obvladovanja množice zadeve analizirajo še bolj podrobno. "Po zdajšnjih podatkih, ki jih imam, ocenjujem, da ni šlo za pretirano, ampak za sorazmerno uporabo prisilnih sredstev, da smo lahko vzpostavili javni red in mir ter poskrbeli, da ni prišlo do še večjih izgredov in poškodb ljudi in premoženja," je poudaril Vrečar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija