DIREKTOR PU KOPER SE DISTANCIRA OD OČITKOV GLEDE ŠIKANIRANJA IN MOBINGA: "Želim, da se pred obsojanjem najprej podrobno preveri vse okoliščine tega tragičnega dogodka"

Koper

Ob smrti enega od koprskih policistov, ki je krivdo za svojo izgorelost pripisal delodajalcu, so v območnem policijskem sindikatu obalno-kraške regije na oddelek za preiskovanje uradnih oseb Specializiranega državnega tožilstva naznanili sum storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. "Želim, da se pred obsojanjem najprej podrobno preveri vse okoliščine tega tragičnega dogodka," je v odzivu dejal direktor Policijske uprave (PU) Koper Igor Ciperle.

Ciperle je ob tragičnem dogodku najprej izrekel sožalje družini preminulega policista, nato pa poudaril, da dogodek, kot je smrt policista, kliče tudi po preveritvi vseh okoliščin. "Želim, da se pred obsojanjem najprej podrobno preveri vse okoliščine tega tragičnega dogodka, kar bo ugotavljala delovna skupina, ki jo je imenoval v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič. Policija in ostali imajo pri tem moje polno sodelovanje," je direktor koprske PU zapisal v odzivu na smrt kolega.

Odločno se je distanciral od očitkov glede šikaniranja in mobinga: "Sam sem vedno zagovornik pogovorov in iskanja rešitev. Prepričan sem, da smo v našem sistemu pripravljeni in sposobni pomagati vsem sodelavcem," je dejal in dodal, da so njegova vrata vedno odprta za vsakogar.

Poudaril je, da kot vodja vedno znova poskuša prepoznavati preobremenjene in izgorele sodelavce. "Velikokrat smo jim pomagali, velikokrat pa so bile zadeve zelo kompleksne." Ravno zato imajo v policiji že vrsto let dobro razdelano tako psihosocialno pomoč psihologov kot tudi pomoč policijskih zaupnikov na policijskih postajah. A Ciperle razume, "da te pomoči ni vedno najlažje poiskati." "Poleg tega je pripravljenih več ukrepov za izboljšanje organizacije dela. Iščejo se tudi konkretne rešitve za pomoč preobremenjenim sodelavcem," je še zaključil direktor PU Koper.

Igor Ciperle

Letos obravnavali štiri primere domnevnega trpinčenja na delovnem mestu

V odzivu na smrt 47-letnega policista iz Kopra, ki so ga 28. oktobra našli mrtvega na območju Kastelca, so na Generalni policijski upravi (GPU) dejali, da si ves čas prizadevajo, da so pravice uslužbencev policije kar najbolj zaščitene. Zato so tudi medsebojna razmerja, odnose in način dela policijskih enot in uslužbencev policije posebej določili v predpisih in internih aktih. "Policijski poklic je bil vedno, in v današnjem obdobju še posebej zahteven, ko so policisti dodatno obremenjeni tudi zaradi nalog, povezanih z zajezitvijo epidemije. Vseeno pa ocenjujemo, da je organizacijska klima v policijskih enotah dobra," so ocenili.

Kot so navedli, so v letošnjem letu do konca septembra v policiji obravnavali štiri primere domnevnega trpinčenja na delovnem mestu, še trije so v obravnavi, kot tudi en primer domnevnega spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. V nobenem od štirih primerov, ki so že končani, trpinčenja niso ugotovili.

Na notranjem ministrstvu ob tem poudarjajo, da si prizadevajo za čim boljše pogoje za delo policistov in vlagajo veliko napora v izboljšanje njihovega položaja. Kot so zapisali, želijo z nakupom nove opreme, zaščitnih sredstev, osebne varovalne opreme, prevoznih sredstev in drugih tehničnih sredstev modernizirati policijo in ji dati orodje za njeno učinkovito delo.

Spomnimo, da so v Policijskem sindikatu Slovenije po smrti Koprčana na oddelek za preiskovanje uradnih oseb Specializiranega državnega tožilstva naznanili sum storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Nanje se je namreč pred svojo smrtjo obrnil policist, ki je razkril okoliščine, ki vzbujajo sum, da je bil na delovnem mestu žrtev kaznivih dejanj. Krivdo za svojo izgorelost je pripisal delodajalcu. V policijskem sindikatu so opozorili tudi, da marsikje v sistemu, ki je na robu propada in ne premore empatije in nima vzpostavljenih delovnih normativov, prihaja do izgorelosti zaposlenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  09 .11. 2020 ob  14: 08
kaj ni jasno ištrijani in forešterji, da si zaradi službe in stresov ta policaj ni uzel življenja.
ta policaj je lepo podrezal v osje gnezdo, in plačal za to z svojim življenjem (ali mamila, ali švercanje ilegalcev)
bubobubo |  07 .11. 2020 ob  18: 52
20
ja verjetno se zaposleni zmišljujejo o šikaniranju, nadrejeni niso nikdar nič krivi, vedno ista pesem in nihče ne odgovarja
Koper |  07 .11. 2020 ob  15: 14
20
Batine še pridejo na vrsto.Preveč je že tega in ljudje ne bojo več dolgo prenašali teh pritiskov.
Sploh pa smo Primorci in Slovenci kot noč in dan.
Naj zmaga pravica.Čeprav je ogromna škoda že narejena.
Piero Panin |  07 .11. 2020 ob  14: 39
25
To je najbolj podla oblika psihicnega trpincenja ki jo je zelo tezko dokazat,dovolj je da najdes pri osebi sibke tocke in ga tam nacenjas in ker si direktor ti ne more nic.
V normalnih okoliscinah na ulici bi dobu batine
Ištrijan |  07 .11. 2020 ob  14: 19
19
Forešt, tako kot je ta kompjon, ne bi nikoli smel voditi policije v Istri, nikoli!! Prvo in zadostno ze zaradi dejstva, da nikoli ne bo razumel istrskega cloveka!! Je dokaj jasno, da ge ja v Istro poslala slovenija, da dela galamo. Tako kot je npr. tudi komandir koprske policijske postaje (najpomembnejse postaje!!) forest iz slovenije. Skratka, katastrofa!!
galeb |  07 .11. 2020 ob  12: 28
29
Načeloma se popolnoma strinjam, da je najprej treba preiskati vse okoliščine tragičnega dogodka in šele nato obsojati. In ko v prispevku nato preberem, daje bilo v obravnavi glede trpinčenja na delovnem mestu že več primerov in da niti v enem niso našli znakov trpinčenja, no tu se pa stvar ustavi. In postane skrajno sumničava. Vsaj zame.