Diplomatska vojna Beograda in Zagreba

Svet

Srbsko zunanje ministrstvo je vsem državam, s katerimi ima diplomatske odnose, poslalo non-paper o incidentih, uperjenih proti srbski skupnosti na Hrvaškem, danes poroča zagrebški časnik Večernji list. Uradni Zagreb se je nanj ostro odzval ter Srbijo pozval, naj "najprej počisti pred svojim pragom".

Srbska diplomacija je od avgusta letos naštela 14 incidentov, uperjenih proti Srbom in srbski skupnosti na Hrvaškem. Poleg težav pri uvajanju dvojezičnih napisov v cirilici in latinici Hrvaški očita, da preprečuje vrnitev približno 50.000 srbskih beguncev, medtem ko "nekatere sili, naj se izselijo".

Pozabili niso niti na povzdigovanje ustaškega režima na nogometnih stadionih na Hrvaškem, omenjajo tudi grozilne napise proti Srbom na poslopjih v hrvaških mestih ter rušenje srbskih spomenikov.

"Skrbi nas, ker na Hrvaškem delujejo močne in dobro organizirane množične organizacije (nekatere niso registrirane zaradi nesprejemljivih programov, a oblast tolerira njihovo dejavnost), protisrbske politike pa niso sankcionirane," zagrebški časnik povzema dokument srbske diplomacije.

Hrvaška je odgovorila na vse obtožbe in Srbijo opozorila, da mora tudi ona opraviti svoj del posla, predvsem pa rešiti usodo od vojne pogrešanih hrvaških državljanov. Med drugim so izpostavili, da je hrvaška oblast nemudoma obsodila vse "izolirane incidente" proti Srbom. Kot so dodali, se je na Hrvaško vrnilo približno 94.000 srbskih beguncev, vrniti pa naj bi se jih želelo še dobrih 8500.

Tudi glede izpadov na športnih prireditvah je Zagreb sporočil, da redno obsojajo tovrstne incidente. Ob tem je dodal, da slogani proti Hrvatom, Albancem in Bošnjakom, ki jih je slišati med nogometnimi tekmami v Srbiji, podobno kot zažiganje hrvaške zastave, "zagotovo ne prispevajo k sodelovanju in razumevanju med državljani in državama".

Ob vsem tem časnik poudarja, da je približevanje 3. marca 2014, ko se bo na Meddržavnem sodišču v Haagu začela obravnava v medsebojnih tožbah Hrvaške in Srbije za genocid, spodbudilo intenzivno diplomatsko dejavnost med državama.

Deli novico: