"DIPLOMACIJE NIMAMO ZA BANKETE": Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Slovenija

Slovenija bo ta teden v Kijev nazaj poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da so vsi prostovoljci. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU.

"Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru," je še tvitnil Janša.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni.

Janša je sicer pretekli teden v pogovoru za Televizijo Slovenija spomnil, da so številni pomembni diplomati Ukrajino zapustili že dneve pred začetkom invazije, zaradi česar so se v državi po njegovih besedah počutili osamljeni in zapuščeni.

Pojasnil je, da je bil vrnitev diplomatskega predstavnika EU prvi predlog po vrnitvi trojice premierjev članic EU, ki so v tem tednu obiskali Kijev - poleg Janše sta bila to še poljski in češki premier Mateusz Morawiecki in Petr Fiala. V ukrajinski prestolnici sta po Janševih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana.

Na vprašanje, ali se tja morda vračajo slovenski diplomati, je premier v četrtek v oddaji Odmevi odgovoril, da to ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. "Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo," je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

"Diplomacijo imamo zato, da rešuje situacijo, da da možnost pogajanjem v času, ko potekajo spopadi, nimamo je za bankete," je med drugim pripomnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  21 .03. 2022 ob  22: 59
To (samo)farbanje, kot da se je zgodila invazija na Ukrajino brez vsakega razloga, je sprenevedanje. Američani rečejo tovrstnemu sprenevedanju elephant in the room – slon v sobi. To je pojav, ko se vsi sprenevedajo, da ne vidijo “slona”, čeprav ga ni moč spregledati. V ukrajinski zgodbi je ta slon v sobi Amerika/Nato.

Amerika je naredila puč v Ukrajini leta 2014.
Amerika je instalirala svoje politično vodstvo v Ukrajini.
Amerika je podpihovala državljansko vojno v Ukrajini, ki je v Donbasu zahtevala 14 tisoč žrtev, večinoma civilistov, večinoma Rusov.
Amerika je oboroževala Ukrajino in jo spremenila v proxy Nato državo.
Amerika je obljubljala Ukrajini članstvo v Natu še v času, ko je bila Ukrajina že obkrožena z rusko vojsko, pripravljeno za napad.
Amerika je vedela, da se pripravlja napad na Ukrajino, ukrenila pa nič, da bi to preprečila, čeprav je Rusija pred napadom moledovala za varnostna zagotovila zase.
Amerika ne naredi nič, da bi ustavila to vojno po diplomatski poti.
Amerika oborožuje Ukrajino in jo zalaga z obveščevalnimi informacijami.
Amerika je vodilna idejna sila za ekonomsko in posledično vsestransko uničenje Rusije prek sankcij in je torej de facto v vojni z Rusijo.

Ta vojna je ameriška proxy vojna zoper Rusijo, ki se izvaja na hrbtu ukrajinskega naroda, ki je žrtovan za interese ameriške globoke države po dominaciji nad svetom.
hribi |  21 .03. 2022 ob  10: 35
Če sporočilo prevedemo v pogovorni jezik : Rusi prinašajo mir, ker Ukrajinske vojske ni več. Le Zelenskemu tega se ni povedal nihče. On bi se še kar pogajal.
vseved |  21 .03. 2022 ob  09: 53
Na čigav poziv je slovenski veleposlanik z ekipo zapustil Ukrajino?