DILEME KMALU NE BO VEČ: Slovenska Istra potrjena kot uradno lastno ime za območje obmorskih občin

Koper

Koprski občinski svet je danes s 26 glasovi za in enim proti dal soglasje k sklepu koordinacije županov Pirana, Izole, Kopra in Ankarana, da se lastno ime Slovenska Istra vključi v slovenski pravopis kot uradno lastno ime za območje štirih slovenskih obmorskih občin. Proces standardizacije poimenovanja tega prostora je sprožila prav koprska občina.

Kot so že leta 2019 ugotavljali na Mestni občini Koper, že leta spremljamo nihanje v poimenovanju tega prostora. V zadnjih desetletjih se je tako uporabilo različna imena, kot so Slovensko primorje, Primorje, Koprsko primorje, Koprsko, Slovenska Istra, slovenska Istra, Istra, Slovenska obala, slovenska Obala, Obala.

Iz študije oz. elaborata, ki je bil podlaga za sklep koordinacije županov, izhaja, da si je geografska stroka danes dokaj enotna v podpori poimenovanja Slovenska Istra.

Analiza različnih kontekstov pokaže, da se poimenovanja za to območje danes razlikujejo najbolj glede na kraj bivanja, generacijsko pripadnost in družbeno področje rabe.

Na določenih družbenih področjih pa je razvidna potreba po uradnem poimenovanju območja, ki mora biti natančno opredeljeno. Pri tem se na osnovi analiz kaže ime Istra ali Slovenska Istra kot ime z najdaljšo tradicijo in ime, ki tudi danes nosi dovolj vsebine, da se prebivalci s tako poimenovanim območjem poistovetijo, tudi ko se imenujejo kot prebivalci tega območja.

Pri tehtanju med obema izrazoma je prevladalo mnenje, da je kljub nihanju v rabi tako enega ali drugega poimenovanja očitnejša potreba po natančni opredelitvi območja in poimenovanju območja z lastnim imenom. V teh primerih ni dovolj ime Istra, ki se nanaša na celoten polotok ali se je vsaj v preteklosti nanašalo na hrvaški del Istre, pač pa se tu dokaj dosledno pojavlja ime Slovenska Istra.

Postopke za prijavo poimenovanja Slovenska Istra na Komisijo za standardizacijo in Pravopisno komisijo pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti bo vodilo Znanstveno raziskovalno središče Koper.

P.I.K.A. je potrjena

Brez glasu proti pa so svetniki potrdili Istrsko kulturno strategijo P.I.K.A. za obdobje 2021–2030. Gre za prvo skupno kulturno strategijo štirih istrskih občin, ki je začela nastajati v sklopu prijave za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Namen strategije je postaviti kulturo v središče razvoja, njeni strateški cilji pa so ustvariti prostor mreženja in sodelovanja, povečati dostopnost kulture, krepiti zmogljivost in spodbujati kakovost kulture, nadgrajevati regionalne in mednarodne povezave ter vzpostaviti in izvajati trajnostni razvoj.

Strategija predvideva tudi specifične izvedbene načrte za dvo- oziroma triletna obdobja. Med konkretnimi ukrepi pa med drugim navaja skupno posvetovalno telo istrskih občin za področje kulture, skupni napovednik kulturnega programa in skupno promocijo, nadgradnjo Kocjančičeve nagrade ter nadgradnjo dogodkov, kot so Ex-tempore Piran, Primorski poletni festival, simpozij Forma viva in festival Kino Otok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .02. 2022 ob  14: 13
@choco, vedno boš ostal hlapec in ritoliznik.
choco |  29 .01. 2022 ob  15: 18
Res "un cazzo slovenska". Nasi padroni bojo vedno bli Italijani!
Šćavi per sempre! Zabari pa damu, pasa crni kal.
Imperio  |  28 .01. 2022 ob  23: 44
-3
Samo ISTRA.
un cazzo slovenska.
Zabarji imate močvirje pa si tam naredite obalo. Lahko lukate in kakate na močvirski obali. Pa še komarje imate gratis.
Stiv Rivs |  28 .01. 2022 ob  18: 13
@pinko
Vidi se, da nisi žabar.
Pero si bogi, ker bi rad bil.
Mehki č se v teh krajih uporablja že od 8 stoletja.
Torej daleč pred prihodom žabajev, faking vojske in balkansko okupacijo.
pinkopalinko |  28 .01. 2022 ob  14: 46
-2
veš kaj stiv, nisem ljubljančan in še manj sem star 150 let, da bi govoril tako, kot so govorili noniči. Mehkega č pa sploh ne prenašam, sem se ga dovolj naposlušal med služenjem faking vojske.
 |  28 .01. 2022 ob  11: 05
istre ni več
Stiv Rivs |  28 .01. 2022 ob  10: 35
@pinko
ma daj, šu.
ne rabi da nam spet neki ljubljanćane ukazujejo to, kr smo brez njih delali stoletja, ko sploh nismo znali, da obstajajo.
hribi |  28 .01. 2022 ob  10: 10
Regionalslovenskaistra. si

Nič kaj prijetno za ušesa.
pinkopalinko |  28 .01. 2022 ob  09: 49
zdaj samo še zapovejte obvezno rabo šavrinskega dialekta na vasi in istobeneškega v mestih, da bo spet vse tako kot v dobrih starih časih.
Stiv Rivs |  28 .01. 2022 ob  08: 48
13
Ala šu, nehajmo s temi nacionalizmi.
Če smo Istrijani smo Istrijani in to je čisto dovolj.
Nima veze ali smo šavrini, čakavci, kajkavci, morlaki-čiči...
Ločijo nas samo dialekti.
Drugače pa smo vedno imeli enako kulturo.
Kulturo, ki je za Ljubljano in Zagreb bila vedno popolna neznanka.
kokodek |  28 .01. 2022 ob  08: 10
-3
istra pod slovenci
 |  28 .01. 2022 ob  07: 47
evo, še bolj ste škifoti in merdaccie tisti ki nam krojite življenje v istri
zatorej kličem
istra vam materina (prosto po franciju blaškoviću)
istra je istra! ne slovenksa..
slovenaks koroška slovenska štajerska slovenska gorenjska
istra bo morala biti SAO Istra samostojna avtonomna pokrajina Istra
altroke med in mleko
1