DIKAUČIČ PO PRESTANI INTERPELACIJI: Kaj ga je pri poslancih presenetilo in kaj razžalostilo?

Slovenija

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je po uspešno prestani interpelaciji dejal, da je vesel, da je uspel poslance prepričati z argumenti, ki jih je predstavil. Dikaučič meni, da je bila razprava polna osebnih diskreditacij, kar ga ne preseneča, ga pa žalosti tak ton razprave, ki po njegovi oceni ne bo umiril razgretega ozračja.

Dikaučič si po prestani interpelaciji želi, da Slovenija čim prej zaključi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, v naslednjem mesecu pa bo njegova prioriteta do konca uspešno izpeljati predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Ob vprašanju, ali dejstvo, da je poslanska skupina NSi za predstavitev stališča in razpravo prijavila zgolj pet minut, razume kot sporočilo, je Dikaučič ponovno zatrdil, da sledi temu, da je bila razprava konstruktivna. Poslanci NSi so bili sicer pri glasovanju o interpelaciji vzdržani.

Na očitke, da je kljub uspešno prestani interpelaciji še vedno v sodni preiskavi zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, je Dikaučič odvrnil, da je argumentirano odgovoril na vse očitke ter je prepričan, da so poslanci DZ to tudi prepoznali. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji še vedno velja domneva nedolžnosti, sodna preiskava pa je namenjena temu, da "pokaže, kar je res in kar ni".

Slednja sicer po Dikaučičevih besedah traja že štiri leta, sam pa je vso zahtevano dokumentacijo predal policiji že pred več kot dvema letoma, zato pričakuje, da se bo zadeva skladno s poslovanjem sodišča razrešila v najkrajšem možnem času. A samega postopka, ki trenutno poteka, ne more komentirati, je poudaril Dikaučič.

Interpelacijo proti ministru Dikaučiču so vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji.

Ministra je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 28, iz vrst njegove SMC ter vladne SDS. V NSi in dva poslanca DeSUS so bili vzdržani, medtem ko je poslanec DeSUS Ivan Hršak interpelacijo podprl.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .11. 2021 ob  13: 16
Namesto, da bi opozicija kaj pomagala, da skupaj premagamo epidemijo Covida, teži s temi interpelacijami, čeprav točno ve, da komaj zbere skupaj 43 glasov.
Ištrijan |  23 .11. 2021 ob  08: 44
Slovenija je že imela razne "bisere" za ministre, ampak takšnega bebota kot je, se res ne spomnem!

Ob tem gre poudarit še dejstvo, da je bil za ministra izbran ko zoper njega že tekel kazenski postopek, kar je svojevrsten absurd in nova klofuta civilizirani, urejeni družbi! Predtem je bil takšen distopični moment, ko nam je pravnomočno obsojeni kriminalec iz zapora hodil na seje državnega zbora (parlamenta)!!
kokodek |  23 .11. 2021 ob  08: 43
še en pošten minister po izboru marešalota, enako kradljivi ptiči skup letijo
vseved |  23 .11. 2021 ob  08: 38
Pajac!