Dijaška organizacija objavila razpis za socialno šibke dijake

Slovenija

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je na svoji spletni strani objavila razpis za dodelitev finančnih sredstev dijakom iz socialno šibkejših družin. Na računu dijaškega sklada je na voljo več kot 8000 evrov, od katerih bodo na osnovi točkovanja izbranim dijakom nakazali enkratno finančno pomoč v višini 200 evrov, so sporočili iz DOS.

Rok za oddajo vlog je 21. november. Poslane vloge bo pregledala razpisna komisija in jih ocenila glede na točkovnik, ki je priložen k razpisu.

V dijaški sklad je sredstva v višini 3500 evrov daroval Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Dodatnih 3500 evrov je prispeval DOS, ostala sredstva pa je nakazalo tudi šest evropskih in en slovenski poslanec ter več posameznikov.

Predsednik DOS Klemen Peran poudarja, da so stiske staršev in skrbnikov hude in vedno večje, kar opažajo tudi po prejetih klicih in vprašanjih o tem, kdaj bodo objavili razpis. Po njegovih besedah z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da je veliko dijakov, ki si težko privoščijo že osnovne šolske potrebščine. Zato pozivajo vse dijake in njihove starše oziroma skrbnike, ki so v finančni stiski, da v roku vložijo pravilno izpolnjeno vlogo na razpis. Pri tem Peran opozarja, da mora vloga vsebovati vse zahtevane priloge, da jih ne bo potrebno naknadno pozivati za dopolnitev, kar samo zavleče roke za izplačilo finančnih sredstev.

Dijaški sklad je bil ustanovljen za pomoč socialno najšibkejšim dijakinjam in dijakom ter z namenom izboljšanja možnosti izobraževanja in izpopolnjevanja v različnih obštudijskih dejavnostih, so še zapisali na DOS.