DIGITALNE TEHNOLOGIJE PROIZVEDEJO VEČ TOPLOGREDNIH PLINOV KOT LETALSKI PROMET: Pridružite se čistilni akciji ekologov

Slovenija

Ekologi brez meja vabijo k sodelovanju v akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki bo potekala do 16. marca. "Gre za čiščenje nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov, ki nastajajo v digitalnem svetu, porabljajo energijo in prispevajo k emisijam toplogrednih plinov," so pojasnili.

Cilj akcije Odklikajmo digitalne odpadke, ki se bo zaključila na globalni dan digitalnega čiščenja - 16. marca, je zmanjšati digitalni in s tem tudi ogljični odtis, podaljšati življenjsko dobo naprav in ozaveščati o trajnostnih digitalnih navadah.

Ekologi brez meja so za posameznike, podjetja in organizacije pripravili navodila za sodelovanje in čiščenje, na spletni strani Digital ocistimo pa je možno oddati podatke o izbrisanih količinah digitalnih odpadkov. Akcijo podpira ministrstvo za digitalno preobrazbo, pridružujejo pa se ji tudi številna slovenska podjetja.

Kot so navedli, naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale k štiri do pet odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov v letu 2023, njihov delež pa zraste za približno šest odstotkov na leto. "To je že več izpustov, kot jih proizvede letalski promet," so opozorili.

Ogljični odtis digitalnih aktivnosti se nanaša na količino toplogrednih plinov, ki jih povzročajo dejavnosti na internetu, vključno z brskanjem po spletu, pošiljanjem elektronske pošte, uporabo socialnih omrežij, prenosom datotek, gledanjem spletnih videoposnetkov. Digitalne storitve in infrastruktura, kot so podatkovni centri, omrežja in strežniki, zahtevajo veliko električne energije, kar povečuje njihov ogljični odtis, so obrazložili.

"S čiščenjem digitalnih odpadkov in pridobivanjem zelenih digitalnih navad prihranimo denar, saj manj smeti pomeni daljšo življenjsko dobo naprav. Z dobro digitalno organizacijo prihranimo čas, se izognemo stresu in povečamo varnost naših digitalnih aktivnosti, poleg tega pa na najlažji način prispevamo k ohranjanju okolja," je dejala predsednica društva Ekologi brez meja Katja Sreš.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija