DIGITALNA POSLOVNA KONFERENCA PORTOROŽ: Kakšne so posledice epidemije na podjetja in gospodarstvo?

Piran

Udeleženci današnje digitalne Poslovne konference Portorož, ki jo organizirata Časnik Finance in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, so govorili o posledicah epidemije covida-19 za podjetja in gospodarstvo. Strinjali so se, da so napovedi zaradi velike negotovosti nehvaležne, vsi pa pričakujejo olajšanje z razvojem in uporabo cepiva.

Na okrogli mizi so menedžerji govorili o obetih in napovedih za prihodnje leto. Poslovodni direktor družbe Fraport Slovenija Zmago Skobir je opisal razmere v letalski industriji, ki je po njegovih besedah utrpela največje izgube in udarce, čeprav skušajo omejevati stroške ob ohranjanju ključnih investicij. "Pri nas je ostal samo še terminal, vse ostale smo trenutno opustili," je pojasnil.

Predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar je dejal, da bodo v družbi kljub slabšim spomladanskim mesecem uspeli bolj ali manj izpolniti letošnji plan, predvsem zaradi diverzifikacije. "Čeprav v znižanem obsegu, pa smo spomladi obdržali vse razvojne dejavnosti. Med letoma 2015 in 2020 smo rasli na podlagi investicij iz najtežjih časov in računamo, da se bo obrestovalo tudi v prihodnje," je dejal. V prihodnje si ob ukrepih državne pomoči želi predvsem več debirokratizacije in enostavnejšega dostopa do različnih oblik pomoči.

Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Better Tomaž Gornik je spomnil, da se njegovo podjetje ukvarja s podporo zdravstvu pri digitalizaciji. Čeprav se je tam digitalizacija pospešila, pa se letos zdravstvo ni toliko ukvarjalo z razvojem, temveč predvsem s posledicami pandemije. "Letos bomo rasli manj od pričakovanj, upamo pa, da to nadoknadimo v prihodnjem letu. Pandemija je namreč dala izreden pospešek digitalizaciji, kar nam gre izredno v prid," je ocenil. Zdravstvo je sicer po njegovih besedah ena od zadnjih dejavnosti, ki se digitalizira, so pa države sedaj začele izdatno investirati v digitalizacijo.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Skobir je ob tem ocenil, da bo pandemija terjala velik davek, okrevanje pa bo dolgotrajno. "Smo pa optimisti, da bosta cepivo in poenotenje režima prihoda in odhoda potnikov pomagala, da se bo potniški promet junija znova začel odvijati. Bo pa trajalo nekaj let, da bo prišel na predkrizne ravni. Po nekaterih ocenah bo to leta 2024," je dejal.

Veliko bolj optimističen je bil Čemažar, ki meni, da so pri njih jesenski meseci presenetljivo dobri, zato v prihodnjem letu računajo na dvomestno rast. "Kljub temu smo ohranili nekaj zadržanosti, saj bo tudi prihodnje leto prisotna negotovost. To bo nekoliko zmanjšalo cepivo," je dodal.

Ekonomist Veljko Bole pa je na konferenci predstavil analizo gibanja gospodarskih kazalnikov v prvem valu epidemije. Kljub obsežni intervenciji države je bil padec bruto domačega proizvoda (BDP) v Sloveniji v prvem valu precej večji kot v t. i. varčnih državah območja evra, bolj je narasla tudi stopnja brezposelnosti, je ocenil.

Gospodarska rast v letu 2021 bo po njegovih ocenah lahko opazno visoka, saj bo prišlo do močnega odboja. Vendar je ob tem opozoril, da bo to lahko doseženo le, če prihodnje leto ne bo prišlo do vnovičnega znatnega omejevanja stikov. Vsak mesec takšnega zaprtja, kakršnemu smo bili priča spomladi, zmanjša letno rast BDP za približno 1,5 odstotne točke.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

BDP je letos strmoglavil, tako v državah območja evra kot Sloveniji. Po Boletovih ocenah pa v Sloveniji vedno bolj problematično postaja trošenje gospodinjstev, saj je začelo padati že v lanskem zadnjem četrtletju po, kot je dejal, ponesrečeni odločitvi centralne banke o omejevanju kreditov potrošnikom. Rast kreditov v Sloveniji je začela letos drastično odstopati od povprečja območja evra, Slovenija pa je trenutno država območja evra, v kateri je razmerje med depoziti in krediti najnižje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija