DEŽEVNEMU VREMENU NI VIDETI KONCA: Plohe niso izključene niti ob koncu tedna

Slovenija

Po napovedih Agencije RS za okolje je ponoči in zjutraj predvsem v južnih in zahodnih krajih mogoče pričakovati močnejše nalive, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko pri tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov. Na Obali bo danes  oblačno, občasno bo deževalo. Pihala bo burja, temperature do 16 stopinj Celzija. Morje ima 17 stopinj Celzija, na Kredarici pa je v 12 urah zapadlo 65 centimetrov novega snega.

Močnejše deževje je državo ponekod zajelo že v torek. Zaradi povečanih padavin so imeli težave na območjih občin Brda, Gorenja vas-Poljane, Kobarid, Maribor, Pivka, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi in Zavrč. Voda je zalila kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podirala drevje, sprožali so se zemeljski plazovi.

Močne padavine je mogoče pričakovati tudi danes, samo izboljšanje vremena pa šele v četrtek, ko bo dež od zahoda postopno ponehal. Četrtek bo na Obali zmerno oblačen, po večini bo suho. Pihala bo burja, namerili bomo do 18 stopinj. Tudi v petek bo oblačno z burjo, ogrelo se bo do 20 stopinj Celzija. V petek naj bi se po napovedih vremenoslovcev začelo tudi obdobje lepšega in toplejšega vremena

Obeti

V soboto vremenoslovci napovedujejo delno jasno vreme. Majhna možnost ploh je popoldan v notranjosti Istre, termometri bodo kazali do 24 stopinj. V nedeljo bo sprva sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno. Ponekod v zaledju Istre so možne plohe, temperature do 22 stopinj Celzija.

Leta 2008 je bilo na dan 29. maj na Primorskem čez dan nenavadno vroče. Na Letališču Portorož so izmerili 33,2 °C, v Biljah pri Novi Gorici 32,7 °C, v Godnjah na Krasu 32,0 °C, v Ilirski Bistrici 31,1 °C in v Bovcu 30,8 °C. Danes bo približno za okoli 18 °C hladneje, medtem ko je bilo lani na ta dan v Portorožu 29 °C.

Nevarnost zemeljskih plazov

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je zaradi obilnih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji, plazovi pa so možni tudi drugje. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, navajajo. Ob tem prebivalce predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Biovreme

Vremenski vpliv bo močno obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Zvečer bo obremenitev nekoliko oslabela, vendar še ne bo ponehala. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija