DEŽ NEKOLIKO OLAJŠAL KRITIČNE RAZMERE Z VODO: A pozor, razpoložljive količine so še vedno na minimumu!

Koper

Poraba pitne vode v sistemu Rižanskega vodovoda Koper se je v času podaljšanega prazničnega konca tedna znova zvišala in včeraj na praznik dosegla 29500 m3 oz. 342 litrov na sekundo, so sporočili iz javnega podjetja. Današnji dež je prinesel predvsem osvežitev in trenutno olajšal kritične razmere v vodooskrbi za nekaj dni, pravijo, a opozarjajo, da so razpoložljive količine vode na vseh vodnih virih še vedno na minimumu.

V preteklih dneh je Uprava za zaščito in reševanje povečala število velikih cistern s priklopniki, zato so se dodatne količine vode, ki jih pripeljejo na vodarno v Cepkih, zvišale nad 3100 m3. Iz Rižanskega vodovoda opozarjajo, da je varčna poraba in upoštevanje vseh omejitev in prepovedi uporabe pitne vode za nenujne namene ključnega pomena za zanesljivo zagotavljanje pitne vode tudi v naslednjih dneh.

BONUS VIDEO: Katerih turistov so zaradi radodarnih napitnin gostinci v Slovenski Istri najbolj veseli?

Včeraj so iz podtalnice reke Rižane za potrebe vodooskrbe črpali 150 litrov na sekundo, iz Kraškega vodovoda Sežana odjemali 100 litrov na sekundo, iz Istrskega vodovoda Buzet 50 litrov na sekundo in iz črpališča Gabrieli še dodatnih 30 litrov na sekundo. Rižanski vodovod Koper še naprej vrača del načrpane vode iz podtalnice reke Rižane v rečno strugo za zagotavljanje biološkega minimuma.

Ob tem dodajajo, da se vsem svojim uporabnikom zahvaljujejo za dosedanje dosledno upoštevanje vseh ukrepov in poudarjajo, da je voda, ki jo zagotavljajo svojim uporabnikom znotraj celotnega sistema, pitna in zdravstveno neoporečna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija