DEVET SLOVENSKIH JUDOISTOV V TAŠKENTU: Žreb je danes določil tekmovalne pare

Svet

V Taškentu v Uzbekistanu se v četrtek začenja svetovno prvenstvo v judu. Žreb je danes določil tekmovalne pare. Prvi slovenski up za medaljo Andreja Leški bo nastopila v nedeljo, v prvem boju se bo pomerila z Nizozemko Geke van den Berg.

Četrtopostavljena Leškijeva, lani srebrna na SP v Budimpešti v kategoriji do 63 kg, se bi z zmago v prvem dvoboju v eni največjih športnih dvoran v Srednji Aziji, Humo Areni, zagotovila popoldanski nastop v nedeljo. Nasproti ji bo stala nizozemska prvakinja, ki je del močne ženske zasedbe iz dežele tulipanov.

Zahteven žreb ima tudi Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg. Njena prva tekmica v soboto bo Poljakinja Julia Kowalczyk, bronasta s SP v Tokiu, ki pa jo je mlada Ljubljančanka na velikih tekmah sicer dvakrat že premagala. V primeru zmage sledi borba s Kubanko Arnaes Odelin Garcia, lansko vseameriško prvakinjo in letošnjo podprvakinjo.

To bi za Kajzerjevo pomenilo četrtfinale, kjer bi se po vsej verjetnosti pomerila z aktualno evropsko prvakinjo Timno Nelson Levy iz Izraela, ki jo je na zadnjih treh borbah tekmovalka Bežigrada premagala.

Med tekmovalkami, ki so nazadnje kazale dobro formo, bo prva že v četrtek na tatami stopila Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg. V uvodnem krogu jo čaka vsekakor premagljiva Izraelka Tamar Malca. Za četrtfinale ji bo nasproti stala Turkinja Tugce Beder.

Anka Pogačnik, letos nosilka bronastega odličja na EP v Sofiji, bo morala prihodnji ponedeljek v kategoriji do 70 kg najprej preko težje ovire Madžarke Szabine Gercsak, ki jo je na lanskem zadnjem medsebojnem dvoboju premagala. Nato bo tekmica za popoldanske boje in četrtfinale Avstralka Aoife Coughlan, proti kateri Gorenjka iz preteklih štirih dvobojev ne pozna poraza.

Patricija Brolih bo v torek v uvodnem nastopu v kategoriji do 78 kg tako kot njena mongolska tekmica Erdenet-Od Batbayar še nabirala izkušnje. Nadaljevanje bo nato težje.

Tudi v moški konkurenci Slovenija nima tekmovalca, ki bi sodil v širši krog kandidatov za kolajno. Prvi se bo že v četrtek predstavil David Štarkel v najlažji moški kategoriji do 60 kg. Že v uvodnem krogu bo nevaren 21-letni Turek Salih Yildiz. Zmagovalca dvoboja čaka četrti nosilec aktualni evropski prvak Španec Francisco Garrigos.

Martin Hojak bo v soboto v kategoriji do 73 kg najprej stopil na tatami s Poljakom Wiktorjem Mrowczynskim. Vsaj na papirju je premagljiv tudi Romun Adrian Sulca, a za četrtfinale in popoldanskem boje bo treba zmagati trikrat.

V najtežji moški kategoriji Vita Dragiča zadnji dan posamičnega tekmovanja prihodnjo sredo najprej čaka Romun Vladut Simionescu in v primeru zmage nato prvi nosilec Gruzijec Guram Tušišvili. Enej Marinić pa je v uvodnem krogu prost, nato pa bo Francoz Joseph Terhec zanesljivo zelo trd oreh.

Svetovno prvenstvo bo tudi prva tekma, ki šteje kot kvalifikacijska za olimpijske igre v Parizu 2024. Konkurenca za nastop bo še hujša kot doslej, saj je Mednarodna judo zveza zmanjšala število judoistov na OI za tekmovalca v vsaki kategoriji. Manjkajoče tekmovalce bodo nadomestili s posebnim povabilom za reprezentanco, vsaj ena na kontinent pa ima pravico nastopa na OI.

V primerjavi s prejšnjimi igrami pa v tako ne gre spregledati, da bodo za nastop štela svetovna prvenstva 2022, 2023 in 2024, pri čemer bodo točke samo s prvenstva 2024 upoštevane 100-odstotno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija