Devet milijonov za izboljšavo vodovodnega sistema

Obalne občine so v sodelovanju z Rižanskim vodovodom pristopile k projektu Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema na Obali. Večino sredstev bodo zagotovili evropski kohezijski skladi, ostali del pa država in vse tri občine. 

Pri hidravlični izboljšavi vodovodnega sistema na Obali bodo v vseh treh obalnih občinah zgradili dobrih 18 kilometrov primarnih vodovodov, obnovili bodo dva vodohrana, pri enem bodo dogradili dodatno celico. Skupno bodo porabili 9 milijonov evrov, od tega bo 6,4 milijona financiranih iz kohezijskega sklada EU, 1,1 milijona iz državnega proračuna in 1,5 milijona iz občinskih proračunov.

Z leve proti desni: Tomaž Umek, Rafko Klinar, Karmen Pines in Lido Gržinič

Vodovodni sistem RVK je med največjimi in tehnično najbolj zapletenimi v Sloveniji. Dolžina omrežja je skoraj 1000 km. Oskrbljenost prebivalstva je v treh obalnih občinah praktično 100-odstotna. Izguba vode znaša povprečno 5,9 kubičnega metra na kilometer na dan. Vse, kar je pod 10 kubičnimi metri na kilometer na dan, velja kot sprejemljivo in za dobro infrastrukturo.

Lido Gržinič vodja službe za investicije na Rižanskem vodovodu Koper je dejal, da bodo lahko po projektu varneje zagotavljali vodooskrbo in predvsem zmanjšali izgube vode. "Rižanski vodovod Koper se napaja s treh strani. Vodo črpamo iz Rižane, dobivamo pa jo tudi s Krasa in iz Hrvaške. Nov hidravlični sistem bo omogočal uravnavanje pritiskov, količin in izgub. S tem projektom smo začeli že leta 2006, glavni namen pa je varna vodooskrba."

V času gradnje bo na določenih predelih motena vodooskrba, a Gržinič zagotavlja, da bodo vsi prebivalci o tem pravočasno obveščeni. Motnje bodo kratkotrajne.

Občine bodo izkoristile dela tudi za druge investicije

Karmen Pines iz občine Piran je pojasnila, da bodo dela v občini potekala na štirih lokacijah, in sicer na Bernardinu, v Portorožu, na Belem Križu in v Sečovljah. V Izoli bodo rekonstrukcijo izkoristili tudi za dodatne investicije. "Izvedli bomo še nekatera druga dela, da ne bo treba odkopavati ponovno čez kako leto. Za to imamo tudi vse projekte vključene v proračun," je pojasnil Tomaž Umek. In tako je cena ostala nespremenjena zadnjih šest let, od občine do občine pa se položnica razlikuje predvsem zaradi postavke kanalščine in omrežnine, ki jih občine določajo same.

Deli novico:

koko |  16 .12. 2013 ob  11: 53
Zato so odkupli cevi od GGM v Luciji?
@caki |  13 .12. 2013 ob  09: 49
ja, drži.
caki |  12 .12. 2013 ob  15: 48
Caki malo kaj to pomeni da 6000 kubicnih metrov vode gre v nic vsak dan? Al ne razumem?
a zato |  12 .12. 2013 ob  15: 10
tej banditi dražijo položnice, banda zagamana