DEVET KILOGRAMOV PRŠUTA NA ZAPOSLENEGA: Tako je trošila Marjetica Koper v času Mišičevega vodenja

Koper

Znano je že, da je Računsko sodišče v reviziji učinkovitosti poslovanja Marjetice Koper v letih 2015 in 2016, ko je podjetje vodil Gašpar Gašpar Mišič, presodilo, da je bila Marjetica Koper pri poslovanju v tem obdobju le delno učinkovita. Podrobnejši pregled revizijskega poročila pa priča tudi o tem, koliko sponzorskih sredstev je podjetje namenilo in komu, koliko stroškov so imeli s promocijo zdravja med zaposlenimi ter s tem povezanimi nakupi pršuta (kar 9 kilogramov na zaposlenega v dveh letih) in sadja, revizorji pa so se obregnili tudi ob naložbo v nakup deleža Primorskih novic.

Kot ugotavlja Računsko sodišče, Marjetica Koper med letoma 2015 in 2016 ni v celoti ustrezno načrtovala poslovanja, ker ni imela dolgoročnega razvojnega načrta in dolgoročnih dokumentov upravljanja s finančnimi naložbami. A kot pravi Mišič, kaj takega tudi ni bilo mogoče, saj so mu kot vršilcu dolžnosti direktorja mandat na čelu družbe podaljševali na eno leto. “Glede na stanje in situacijo smo delali kar solidno,” pravi Mišič, ki ob tem poudarja, da so morali v letih njegovega vodenja koprske komunale sanirati prej nastalo situacijo. “Vedno sem si prizadeval delati pravilno in korektno,” poudarja Mišič, ki je zdaj direktor Okolja Piran.

Več denarja za FC Koper

Revizijsko poročilo Marjetici očita, da med letoma 2015 in 2016 stroškov sponzorstev in davčno nepriznanih stroškov v letnih načrtih ni posebej opredelila po namenu, vsebini in vrednosti ter zanje ni določila ciljev in pričakovanih učinkov. Konec leta 2016 je denimo stroške reklame in propagande povečala s 100.610 na 155.000 evrov za sponzoriranje nogometnega Kluba FC Koper.

Ena od grafik, ki prikazuje ugotovitve Računskega sodišča.

Revizorji nadalje ugotavljajo, da je podjetje med stroški gospodarskih javnih služb izkazalo stroške, ki niso upravičeni in niso potrebni za opravljanje javne službe. Tako so denimo za nabavo pršuta namenili skoraj 15 tisoč evrov, preračunano na 230 zaposlenih je bil vsak deležen devet kilogramov pršuta. Slabih 14 tisočakov so namenili tudi nakupu sadja, vse v maniri promocije zdravja med zaposlenimi.

Del revizijskega poročila, ki se nanaša na davčno nepriznane stroške

Marjetica Koper tudi ni spremljala pridobljenih finančnih naložb, pravijo revizorji. 16,9-odstotni poslovni delež v Primorskih novicah je kupila na javni dražbi v okviru stečajnega postopka družbe Primorje, ko je izklicno ceno v znesku 52.000 evrov zviševala in na koncu ponudila najvišjo ceno, 182.500 evrov. Delež naj bi družba kupila zaradi časopisa, ki ga družba izdaja. Marjetica Koper naj bi namreč imela poslovni interes po celovitem in kakovostnem informiranju občanov v smeri krepitve vrednot varstva okolja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Duracell |  23 .10. 2019 ob  18: 00
Kjer je bil je je folk okoli nosil.... še dandanes to dela...
Samorog |  23 .10. 2019 ob  06: 33
-4
9 kg pršuta na zaposlenega v dveh letih je - če od 365 dni odštejemo vikende in dopust - 19 g na dan. Mižerja od malce
Primorc |  22 .10. 2019 ob  15: 22
25
Avtor članka pa je ''elegantno'' pozabil omeniti, kdo je Mišića svoj čas postavil na čelo komunale in je plasiral ožje sorodnike v vodstvo nogometnega kluba :-)
Tiramola  |  22 .10. 2019 ob  14: 24
11
Ha ha. Pa smo tam. Vsak plačnik položnice je dobil rezino pršutajQuery1123049479040330138835_1571746118068? Menda, saj mu pripada. Ha ha.
Je to kupil v Agrariji(Fakin je nadzorni komunale).

Nihče ne bo nadziral kooperanta in Gasparija.

Obnašajo se ko, da so kupili občino Piran.
Za domače privatnike pa nič torte ????.

Genio to ni dobro.
Lep pozdrav Geniotu in plačnikom položnic

mente |  22 .10. 2019 ob  14: 16
21
no zdaj niso priznali nekaj stroskov, in kdo bo pokrival? Marjetica je 16,9-odstotni poslovni delež v Primorskih novicah za poslovni interes po celovitem in kakovostnem informiranju občanov ? makje smo prisli.... jaz nic nisem dobil glede tega....oz. jaz vasak mesec placam poloznioco za smeti in plus abonma za avto..... in oni si klupujie prsut in delez lokalnega casopisa namesto da bi asfaltirani parkirisce za trznico....ali pustili kaksno brez placano parkirisce...... HVALA MARJETICA za poskrbis za vse to....... namesto da ste zaprti v hisici hodite malo okoli in pregledat ce vsi placujejo parkirnino ali ce imajo placano abnma ......