DeSUS danes ponovno o nepremičninskem davku

Izvršni odbor DeSUS bo danes ponovno odločal predlogu zakona o davku na nepremičnine. Na ponedeljkovem sestanku koalicije so namreč našli možno kompromisno rešitev, dokončnega dogovora glede nepremičninskega davka pa še niso dosegli. Poslanci bodo sicer na nadaljevanju izredne seje DZ odločali o postopku sprejemanja omenjenega zakona.

V stranki DeSUS podporo zakonu pogojujejo z njegovo postopno uveljavitvijo, tako da bi v polni meri zaživel šele v letu 2016, a ker bi s tem v proračunu prišlo do izpada pričakovanih prihodkov, vladne stranke iščejo rešitev, ki bo zadovoljiva za vse. Izvršni odbor DeSUS bo danes preučil kompromisne predloge, o katerih so se v ponedeljek pogovarjali koalicijski partnerji, ter se odločil, kaj lahko DeSUS podpre.

Kot je v ponedeljek pojasnil Erjavec, je bilo danes podanih kar nekaj predlogov, čeprav o konkretnih številkah ni želel govoriti. Dodal je, da si želi DeSUS zaščititi tiste, ki so socialno najbolj ogroženi.

Po za zdaj znanem predlogu DeSUS bi se v letu 2014 davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti. A koalicija išče milejšo različico. Najbliže naj bi bili kompromisu, po katerem bi prihodnje leto plačali davek v višini 80 odstotkov polne vrednosti izračuna, leta 2015 90 odstotkov, leta 2016 pa davek na polno vrednost nepremičnine.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je v ponedeljek pojasnil, da gre pri rešitvi, o kateri so govorili na sestanku koalicije, za postopno uveljavitev davka, a na drugačen način, kot so ga sprva predlagali v DeSUS. Spomnil je, da je sicer postopno uveljavitev davka vlada že predlagala, sedaj gre le za drugačen razrez. Sam verjame v politično stabilnost in da bodo v koaliciji dosegli dogovor.

Kolegij predsednika DZ je prejšnji teden že določil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, vendar pa so v opoziciji temu nasprotovali. Postopek obravnave bo določil DZ na današnjem nadaljevanju izredne seje.