DESTINACIJA ODLIČNIH UŽITKOV: Vasica Slap vabi na vinski festival

Slovenija

Vasica Slap v Vipavski dolini v soboto vabi na festival, na katerem se bosta prepletala vinska in kulinarična ponudba ter kultura. Že drevi, na predvečer festivala, pa bo v vasi potekal večer zborovskega petja s programom pesmi o vinu, druženju in tradiciji, so sporočili organizatorji.

Drevi bodo zbranim prepevali Komorni zbor Ipavska, Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina in Mešani pevski zbor Obala Koper.

V soboto pa bo sledil osrednji del prvega Slap Vino Festivala, katerega namen je izpostaviti Vipavsko dolino in posebej vasico Slap kot destinacijo odličnih užitkov. Dogajanje se bo med 16. uro in polnočjo odvilo na vaškem trgu oz. placu, ki je bil v teh krajih vedno središče javnega in družbenega življenja in je prispeval k živahnosti vasi.

Ideja za vinski festival se je porodila domačinu Denisu Ježu. "V tem hitrem svetu, v katerem so komunikacije predvsem digitalne, druženje pa le virtualno, je vse bolj pomembno obujanje časov, v katerem so ljudje našli trenutke za druženje ob pesmi, vinu in rezinah na burji sušenega pršuta. V svoji domači vasi Slap sem prepoznal potencial za prireditev, za katero sem prepričan, da lahko postane tradicionalna in odmevna daleč naokrog," je pojasnil Jež.

Vas vabi z različnimi vinskimi kletmi, v katerih pridelajo največ vina sorte zelen na svetu in tudi druge avtohtone sorte, kot je pinela. Ponosni so tudi na svojo kulinarično ponudbo, ki temelji na izročilu in lokalno pridelanih surovinah.

Slikovita vasica omogoča tudi nostalgičen sprehod po gasah, mimo starih portonov, dvorišč s kamnitimi vodnjaki in domačij iz 18. stoletja, kar vse priča o njeni bogati kulturni dediščini. Okolica Slapa daje lepe priložnosti za sprehode po idilični pokrajini, v kateri dominirajo trte in pogled na Nanos.

Vipavska dolina potrebuje privlačne produkte in prireditve, ki bi dvignili njeno prepoznavnost in pritegnili popotnike, ki si želijo drugačnih, posebnih doživetij. Tako bi se tudi odprle priložnosti za dodaten ali nov zaslužek domačinov, ob tem izpostavljajo organizatorji.

K projektu Slap Vino Festival so med drugim pristopili Vina Benčina, Ferjančič, Jamšek 1887, Marc, Na hribu, Petrič, Pregeljc, Tomas, Hiša vin Rondič, domačija Malik, kmetiji Rehar in Trošt, posestvi Rouna in Burja, vinarstvo Dora Erzelj, vinski kleti Miška in Žorž 1696, Pivovarna Slap, Kmetija Mežnarjevi in Društvo gospodinj Planina pri Ajdovščini. Pod prireditvenim šotorom bo potekal tudi kulturni program različnih izvajalcev.

Obiskovalci iz Ljubljane imajo tudi možnost avtobusnega prevoza.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija