DENAR ZA PROIZVODNJO CEPIVA SO OD EVROPSKE KOMISIJE VZELI, ZDAJ PA IMAJO TEŽAVE: AstraZeneca in EU še brez dogovora

Svet

Predstavniki EU in AstraZenece tudi na srečanju v sredo zvečer niso našli rešitve glede predvidenih zamud dobave cepiva, ki so zadnjih dneh povzročile veliko vroče krvi. EU še vedno pogreša več jasnosti s strani podjetja. Na to, da so se napetosti vendarle nekoliko pomirile, pa kaže dejstvo, da sta obe strani pogovore označile za konstruktivne.

Napoved podjetja AstraZenece, da bo unija v prvem četrtletju tega leta dobila bistveno manj odmerkov cepiva proti covidu-19, kot je dogovorjeno, dviguje prah od konca minulega tedna. V komisiji želijo jasne odgovore in jasen načrt dobave cepiva.

Tega predstavniki unije očitno niso dobili niti na zadnjem sestanku v okviru usmerjevalnega odbora za strategijo cepljenje, že tretjem ta teden, na katerih si strani prizadevata za rešitev spora.

"Obžalujemo nadaljnje pomanjkanje jasnosti glede časovnice dobave in zahtevamo jasen načrt AstraZenece za hitro dobavo količine cepiva, ki smo jo rezervirali za prvo četrtletje," je po sestanku tvitnila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

AstraZaneca: Nadaljujemo prizadevanja za dobavo cepiva

Ponovila je stališče, pri katerem EU vztraja že ves čas, da mora podjetje izpolniti svoje pogodbene obveznosti in po odobritvi cepiva za uporabo v EU to dobaviti državljanom unije.

Obenem pa je dodala, da je bilo srečanje s prvim možem AstraZenece konstruktivno ter da si bodo s podjetjem še naprej prizadevali za rešitev. "EU ostaja enotna in odločna," je še zapisala.

AstraZeneca je medtem sporočila, da so se zavezali še k tesnejšemu sodelovanju v prizadevanjih, da bi skupaj začrtali pot dobavi cepiva v prihodnjih mesecih. "Nadaljujemo prizadevanja, da bi to cepivo v času pandemije brez dobička dobavili milijonom Evropejcev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica švedsko-britanskega podjetja.

Kot razlog za zamudo navajajo težave v proizvodnji

EU je s podjetjem avgusta lani popisala pogodbo o dobavi 300 milijonov odmerkov, z možnostjo dodatnih 100 milijonov. Do konca marca naj bi AstraZeneca EU dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, sedaj pa naj bi bila ta številka bistveno nižja.

Podjetje, ki ima štiri tovarne za proizvodnjo cepiva, dve v Veliki Britaniji in dve v EU, kot razlog za zamudo navaja težave v proizvodnji v obratih na tleh unije.

A kot poudarjajo v komisiji, ki je podjetjem finančno pomagala pri proizvodnji, da si vnaprej zagotovi določeno količino odmerkov cepiva, je EU po pogodbi upravičena do cepiva iz vseh teh tovarn.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija