DEMONSTRACIJE NA ULICAH TEHERANA ZARADI SESTRELITVE UKRAJINSKEGA LETALA: Amerika svari pred 'novim pokolom protestnikov' (FOTO, VIDEO)

Svet

V iranski prestolnici Teheran se je tudi v nedeljo zbrala množica protestnikov zaradi sestrelitve ukrajinskega letala. Po poročanju iranske tiskovne agencije Ilna se je na osrednjem trgu Asadi zbralo okoli 3000 ljudi, ki so protestirali, ker je iranski režim skušal prikriti informacije o sestrelitvi letala.

Protestniki so po poročanju Ilne zahtevali odstop vseh odgovornih vojaških in tudi policijskih poveljnikov, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Iranska vlada je danes zanikala, da bi prikrivala odgovornost za sestrelitev letala. "V teh žalostnih dneh so bile številne kritike uperjene proti uradnikom in oblastem (...) nekateri uradniki so bili celo obtoženi, da so lagali in prikrivali, vendar iskreno rečeno, to ne drži," je zatrdil tiskovni predstavnik Ali Rabjej.

Demonstracije v Teheranu so se začele že v soboto, na dan, ko je iranski predsednik Hasan Rohani po nekaj dneh zanikanja le priznal, da je ukrajinsko letalo s 176 ljudmi na krovu pomotoma sestrelila iranska protiletalska obramba.

Šlo naj bi za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu vojaškemu območju. Vse pa se je dogajalo le nekaj ur po tistem, ko je Iran v sredo sprožil raketni napad na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki.

To je bilo iransko maščevanje za ameriško likvidacijo pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku. Po njegovem uboju se je na ulice iranskih mest zgrnila množica ljudi, ki so objokovali njegovo smrt in zahtevali maščevanje. V soboto pa so protestniki na protirežimskih demonstracijah med drugim trgali tudi njegove fotografije.

Sobotne demonstracije je spremljal tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tvitu iranske oblasti posvaril pred novim pokolom protestnikov. Pri tem naj bi imel v mislih novembrsko nasilno zatrtje protestov, v katerem je bilo po podatkih Amnesty International ubitih več kot 300 ljudi.

Tiskovni predstavnik iranske vlade je danes Trumpov zapis na Twitterju označil za krokodilje solze.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija