DELOM EVROPE GROZIJO EKSTREMNE TEMPERATURE: Tudi nad 40 stopinj Celzija!

Svet

Španijo je danes zajel vročinski val, ki naj bi v prihodnjih dneh dosegel ekstremne vrednosti, medtem ko se Francija nanj še pripravlja. Meteorologi za nenavadno visoke temperature krivijo globalno segrevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji so letos zabeležili najbolj vroč maj v zadnjih sto letih, je dejal tiskovni predstavnik španske meteorološke agencije (Aemet) Ruben del Campo. Prihajajoči vročinski val bo po njegovi oceni postregel z "ekstremnimi temperaturami", ki bi lahko vztrajale vse do konca tedna.

Po oceni del Campa naj bi se živo srebro v številnih španskih mestih čez dan povzpelo nad 40 stopinj Celzija, ponoči pa naj se ne bi spustilo pod 20 stopinj. "Ta ekstremna vročina ni normalna za ta spomladanski čas," je dodal del Campo. Razlog zanjo je pripisal globalnemu segrevanju.

Vročinski val bo v naslednjih dneh zajel tudi druge dele Evrope, predvsem Francijo, je še opozoril del Campo. To je potrdila tudi francoska meteorološka služba in napovedala, da bo vročinski val do torka zajel južne francoske regije in še dodatno okrepil sušo v večjem delu države, ki ogroža kmetijske pridelke, navaja AFP.

Od srede naprej bo v večjem delu Francije prevladovalo vroče vreme s temperaturami, ki lahko dosežejo tudi 38 ali celo 40 stopinj Celzija, je za AFP dejal vremenoslovec Frederic Nathan iz Meteo-France. Omejitve porabe vode že veljajo v 35 francoskih departmajih, komunalne službe pa pozivajo kmete, tovarne in ponudnike javnih storitev k zmerni porabi.

Znanstvene raziskave so že pokazale, da podnebne spremembe in globalno segrevanje povečujejo pogostost in intenzivnost vročinskih valov, ki jih bo v prihodnosti verjetno vedno več – ne glede na to, kako hitro bo človeštvo zmanjšalo svoje emisije ogljika. Desetletje med letoma 2011 in 2020 je bilo najtoplejše v moderni zgodovini, še navaja AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija