DELODAJALCI OPTIMISTIČNI: Napovedujejo 1,3-odstotno rast števila zaposlenih

Slovenija

Delodajalci v Sloveniji so glede zaposlovanja v prvi polovici leta 2021 optimistični, kaže anketa Zavoda RS za zaposlovanje. Napovedujejo 1,3-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 26.000 zaposlitev. Najbolj spodbudne so napovedi za druge raznovrstne poslovne dejavnosti in gradbeništvo.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, prodajalci, varilci ter vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, je pokazala raziskava. Največje zmanjšanje števila zaposlenih pa je pričakovati v gostinstvu. Nekateri od navedenih poklicev se že dalj časa pojavljajo v skupini deficitarnih poklicev, letos se visoko umeščajo tudi poklici za zdravstveno in socialno oskrbo, pa tudi poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

Glede na odgovore delodajalcev na zavodu predvidevajo, da bodo v prihodnjih šestih mesecih skupaj iskali približno 26.000 delavcev. Načrti se nanašajo predvsem na iskanje delavcev zaradi nadomeščanj ter začasnih zaposlitev, v manjšem obsegu pa tudi na nova delovna mesta.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Da imajo težave pri iskanju kadra, so sodelujoči v raziskavi tokrat odgovarjali manj pogosto kot v prejšnjih letih. S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklega pol leta soočala tretjina delodajalcev, med velikimi delodajalci je bilo takšnih celo polovica. V prihodnje pa dve tretjini delodajalcev ne pričakuje, da bodo imeli težave pri iskanju kadra.

Med poklici, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih delavcev, so sicer zidarji, vojaki, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in prodajalci. Prav tako kar 61,5 odstotka delodajalcev iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pričakuje, da bodo v prihodnosti imeli težave z iskanjem novih delavcev.

Zavod raziskavo z naslovom Napovednik zaposlovanja izvaja dvakrat na leto z namenom vpogleda v napovedane potrebe po poklicih, predvidena gibanja na trgu dela, načrte pri kadrovanju in morebitne težave pri zaposlovanju v podjetjih in drugih organizacijah. Tokratno je izvedel oktobra, sodelovalo pa je 2853 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

Če so se še v začetku leta številni delodajalci soočali s pomanjkanjem ustreznega kadra, se je spomladi po razglasitvi epidemije in upočasnitvi ali zaustavitvi večine gospodarskih dejavnosti z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa na zavodu za zaposlovanje močno povečalo število prijavljenih brezposelnih, povpraševanje po delavcih pa se je zmanjšalo. Poleti so nato na zavodu zaznali malce bolj pozitivne kazalce, zadnji podatki pa kažejo, da je bilo konec oktobra 83.654 registriranih brezposelnih, kar je 11.000 več kot v enakem obdobju lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija