DELO NA ČRNO JE V RAZMAHU, EPIDEMIJA PA NE POJENJA: "Treba bo zamenjati ljudi, ki odločajo o ukrepih"

Slovenija

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji izredni seji ugotovili, da je delo na črno v polnem razmahu, epidemiološka slika se ne izboljšuje, duševne stiske med obrtniki in podjetniki pa se poglabljajo. Vlado zato pozivajo k takojšnjemu odprtju dejavnosti.

"Pričakovali smo, da bo vlada minuli četrtek odprla cvetličarne, frizerske in kozmetične salone, neživilske trgovine, delno gostinsko dejavnost in nekatere druge storitvene dejavnosti," je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh. Ker se to ni zgodilo, so obrtniki in podjetniki zelo razočarani.

Čeprav je velik del gospodarstva ustavljen že več kot mesec, se epidemiološka slika ne izboljšuje. To po Mehovih besedah pomeni, da se v teh dejavnostih virus ne širi, so sporočili iz OZS.

Podatki ministrstva za zdravje, da se virus najbolj širi na delovnih mestih, temeljijo zgolj na izjavah zaposlenih. "Seveda bo vsak rekel, da se je okužil na delovnem mestu, da bo dobil 100-odstotno bolniško nadomestilo," so Mehove besede povzeli na OZS. Ob tem je opozoril, da ne gre zgolj za gospodarsko škodo, pač pa tudi za duševno zdravje, saj so stiske med ljudmi vse večje.

Člani upravnega odbora OZS tako od vlade zahtevajo takojšnje odprtje dejavnosti, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. S tem bi po njihovem mnenju zamejili delo na črno, kjer se storitve odvijajo brez nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov, posledično bi zajezili tudi širjenje okužb z novim koronavirusom.

Na seji so izrazili ostro nasprotovanje izjavi direktorice Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak, ki je v nedeljo za TV Slovenija omenila možnost, da bi covid-19 šteli kot poklicno bolezen. "Tega ne bomo dopustili," so bili soglasni.

Cvetličarji in vrtnarji pa medtem opozarjajo na nelojalno konkurenco. Medtem ko sami ne smejo poslovati, namreč trgovine in bencinski servisi lahko prodajajo rože. "To je povsem nelogično, saj v cvetličarnah ni nikoli toliko ljudi na enem mestu kot denimo v živilskih trgovinah," se je čudil predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS Simon Ogrizek.

Tudi gostinci so na robu obupa, je povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. "V gostinstvu je tako, da če neka jed ni dobra, zamenjamo recept ali kuharja. Tudi vlada bo morala spoznati, da ukrepi ne učinkujejo in bo treba zamenjati ljudi, ki o ukrepih odločajo. Sicer bo treba zamenjati dirigenta," je predlagal.

Da so rezerve med obrtniki in podjetniki že zdavnaj pošle, pa je poudaril predsednik območne obrtne zbornice Murska Sobota Vlado Mandič. Za primerjavo je navedel sosednjo Avstrijo, ki z današnjim dnem odpira frizerske salone, pri nas pa se bo delalo na črno.

Če obrtniki ne bodo delali na črno, ne bodo imeli denarja in bodo odpuščali ter zapirali svoja podjetja, je pojasnil Mandič. Predsednik območne zbornice Logatec Bogdan Oblak pa je dodal, da delo na črno opravljajo tudi zaposleni, ne le nosilci dejavnosti.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je bil kritičen do ukrepov za prevoznike. "Promet ima obljubljeno pomoč prek SID banke, pa še vedno nismo prišli do tega denarja, tovorni promet niti ficka," je dejal in dodal, da evropske države prevoznikom ponujajo pomoč v obliki nepovratnih sredstev. "Pri nas pa govorimo o skladu za ugodne kredite, pa še tega nimamo," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  08 .12. 2020 ob  12: 51
A se se kdo pocuti kot v koncentracijskem taboriscu?
Koper |  08 .12. 2020 ob  05: 46
Z ukrepi so previdni zaradi hitrega širjenja virusa.Ko bodo vse postelje zasedene bojo lahko ljudje stali pred vrati bolnišnic.
Imeli bojo čas za obisk trgovin , kozmetičnih salonov in lokalov.
V prvem valu se je virus zajezil ravno z zaprtjem vsega.
Kukurux |  07 .12. 2020 ob  20: 08
Zakaj pa ne,ce pride frizer k meni domou mu postrezem z kavico in piskoti pa se placam mu dobro
Martin Kacur |  07 .12. 2020 ob  19: 23
Ce bi dirgenta zamenjali bi bil boljsa muzika.
Ko javna hisa nima promta ne zamenjajo postelj ampak najprej madam.