Delfini bodo iskali mine v morju pri Dubrovniku

Pripadniki hrvaške in ameriške vojske so danes v Zatonu pri Dubrovniku predstavili projekt "Dolphin 2013", v katerem bodo sodelovali tudi slovenski in črnogorski vojaški potapljači. Pri iskanju min v morju pri Dubrovniku bodo vojakom pomagali posebej izurjeni delfini ameriške vojaške mornarice.

Posebna enota ameriške vojske, ki bo za iskanje min v morju uporabljala šest delfinov, bo ob podpori vojaških potapljačev od ponedeljka do 18. oktobra pregledala dubrovniško pristanišče Gruž in morje okrog otoka Lokrum.

Gre za mednarodno vojaško sodelovanje v projektu, ki je del programa poveljstva ameriške vojske v Evropi za humanitarna razminiranja (HMPA), so za STA pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Zagrebu.

Kot so dodali, se bodo slovenski in črnogorski potapljači naknadno priključili hrvaškim in ameriškim kolegom pri iskanju min in drugih eksplozivnih naprav, ki so v morju ali na njegovem dnu ostale iz obdobja vojne na Hrvaškem in iz obeh svetovnih vojn ter tudi iz drugih vojn na Balkanu.

Ob današnji predstavitvi so poudarili, da ima mednarodna vojaška vaja predvsem humanitarni značaj, ker prispeva h krepitvi varnosti na morju ter izgradnji hrvaške in regionalne usposobljenosti za razminiranja.

Pojasnili so, da imajo delfini enkratne naravne zmožnosti za odkrivanje potencialnih mest, kjer so mine. Delfine spremljajo s pomočjo GPS naprave, z nevarnimi eksplozivnimi napravami pa se potem ukvarjajo posebej izurjeni potapljači.

Člani hrvaškega instituta za raziskave in zašito morja "Plavi svijet", ki raziskujejo jadranske delfine, so protestirali proti prihodu jate delfinov iz Tihega oceana v Jadransko morje, češ da predstavljajo "invazivno vrsto", ki lahko negativno vpliva na okolje.

Pristojne hrvaške službe trdijo, da ni nobene nevarnosti, ker ameriški delfini pirotehniki zadovoljujejo vse veterinarske pogoje in so pod nenehnim nadzorom ameriških strokovnjakov. Gre za navadne velike pliskavke (Tursiops truncates), na Hrvaško pa so prispeli delfini z imeni Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie in Nitro.

Urijo jih v vojaški bazi v San Diegu, na Hrvaško pa so jih v sredo prepeljali v tovornih letalih boeing C-17, potem pa s specialnimi vozili do morske obale.

Ameriška vojska sicer omenjeni program urjenja delfinov za iskanje min razvija že od leta 1959. Kot so poudarili, so delfini pomagali ameriškim vojakom v številnih operacijah na različnih koncih sveta.