DELFINE UBIJAJO NA KRUT NAČIN: Nekateri umirajo tudi do pol ure! (FOTO)

Svet

V Japonskem obalnem kraju Taiji se je začela sezona lova na delfine. Na okrutnost početja tamkajšnjih ribičev že leta opozarjajo mnoge organizacije, medtem ko nekateri trdijo, da gre preprosto za tradicijo, ribiči pa, da je od lova odvisno njihovo preživetje. Pri Dolphin Project so te dni opozorili, da so že prvi dan le v štirih urah ubili pet delfinov, čeprav lokalni mediji poročajo, da so se ribiči z lova vrnili praznih rok. Če delfinov, ki jih ulovijo, ne ubijejo, pa jih prodajo akvarijem, kjer nekateri zaradi stresa celo storijo samomor.

Lov poteka tako, da jih priženejo v plitvo morje, kjer jih zakoljejo ali ujamejo za prodajo akvarijem in parkom. Nekateri med njimi so ranjeni, saj ji poškodujejo motorji ribiških čolnov, spet drugi med lovom utonejo, saj jih s posebno palico držijo pod vodno gladino. Nekateri med njimi umirajo tudi do pol ure.

V sezoni lova, ki traja do marca, lahko ujamejo ali ubijejo 1.700 delfinov, številne organizacije pa opozarjajo na krutost njihovega početja. Protesti se širijo tudi na Japonskem, organizacija Dolphin project pa je pozvala, da vsak lahko izrazi svoje nestrinjanje z lovom na delfine tudi od doma, denimo tako, da se ne udeležuje šovov, v katerih nastopajo delfini ter deli novice o krutosti lova na Japonskem.

Povpraševanje po delfinjem mesu je v zadnjih letih nazadovalo, tudi zato, ker so raziskave pokazale, da zaradi vsebnosti kovin ni zdravo. Medtem pa je cena za žive delfine visoka, a se povečuje tudi pritisk, da teh živali, ujetih v Taijiju, ne gre kupovati.

Japonska je bila letos že deležna tudi mednarodne kritike zaradi ponovne uvedbe komercialnega kitolova. Ta se je začel 1. julija. V deželi vzhajajočega sonca so se k njemu vrnili, potem ko so zapustili Mednarodno komisijo za kitolov (IWC), ki je tak kitolov prepovedala leta 1986. Japonska sicer tudi v tem času ni povsem prenehala z lovom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
tupamaros |  02 .09. 2019 ob  17: 35
Zakaj sem jaz dobil minuse in bubobubo pluse?
Eho |  02 .09. 2019 ob  15: 16
Tako bogati in tako razviti državi kot je Japan, res ne bi rablo ubijati delfinov za preživetje......
bubobubo |  02 .09. 2019 ob  14: 13
večjega plenilca in morilca kot je človek ni na svetu, kamorkoli vtaknemo svoje roke za njimi ostaja krvava sled, fujjjj banda podivjana
tupamaros |  02 .09. 2019 ob  13: 42
-3
Ne enačite žival s človekom!