DELAVCI CIMOSA NA HRVAŠKEM Z VIŠJIMI PLAČAMI: Najvišja ne bo presegla 720 evrov

Istra

Vodja labinskega urada Sindikata Istre, Kvarnerja in Dalmacije Darko Vidmar je sporočil, da so s Cimosovo podružnico v Buzetu podpisali kolektivni dogovor, ki izboljšuje status zaposlenih in izenačuje pravice delavcev znotraj družbe Cimos. Sedaj so si Cimosovi delavci v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem enaki. Dogovor je bil podpisan 18. septembra, veljati pa je pričel minuli ponedeljek.

Z dogovorom so uvedli deset plačnih razredov za delavce v proizvodnji. Najnižja bruto plača bo znašala 3196 kun ali nekaj več kot 420 evrov, prej so najslabše plačani delavci prejemali 2800 kun bruto plače oziroma samo približno 370 evrov. V vsakem naslednjem plačnem razredu se plača poveča za šest odstotkov, doseže lahko maksimalno 5399 kun ali 720 evrov.

Da so dosegli višje osnovne plače, so povečali dodatke za delovno dobo, nadure in delo od nedeljah in praznikih. Delavci bodo od sedaj naprej dobivali višji dodatek za malico, dogovorili pa so se tudi za stimulativni del plače, ki bo odvisen od uspešnosti posameznega delavca in uspešnosti tovarne. "Zaradi slednjega bi se lahko plače zaposlenih v Labinu in Buzetu razlikovale tudi do 30 odstotkov," je pojasnil Vidmar in dodal, da bo ta del dogovora pričel veljati s 1. aprilom 2018.

S poslovodjo so se dogovorili za izplačilo regresa za letni dopust od najmanj 1250 kun oziroma dobrih 160 evrov naprej. Točen znesek bodo sicer določili vsako leto posebej glede na poslovne rezultate, je razložil Vidmar. Spremembe se obetajo tudi pri letnem dopustu – vsi delavci bodo od sedaj prosti en dan več. Kot novost pa so uvedli tudi plačan dopust za prvi šolski dan otroka prvošolčka.

Podjetje, ki ima na treh lokacijah v Buzetu, Labinu in Roču 900 zaposlenih, potrebuje novo delovno silo. Sindikat bo tako že z naslednjim letom pričel z novim ciklom pogovorov, kako bi z večjimi plačami k zaposlitvi v družbo Cimos privabili tudi domačine.

Deli novico:

Retro |  05 .10. 2017 ob  10: 57
V Kopru pa odpuščanja. Počakajmo tudi, če se bo za koprski del kupec našel.
Priložnost |  05 .10. 2017 ob  10: 46
-2
da se naši nezaposleni zaposlijo v Cimosu na hrvaškem.