DELAVCE DRUGEGA TIRA VARUJE SV. BARBARA: "Dela v prvih dveh predorih odlično napredujejo" (FOTO)

Koper

Na portalu predora T8 pri Dekanih, ki bo s 3,8 kilometra najdaljši predor železniške proge na spodnjem odseku drugega tira Divača-Koper, so danes postavili kapelico sv. Barbare, zavetnice predorskih delavcev. Dela v prvih dveh predorih dobro napredujejo, je pa manjša, a ulovljiva zamuda pri pripravljalnih delih na drugih odsekih.

Kip Sv. Barbare je na krajši slovesnosti blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, ki je opozoril, da imamo ljudje veliko nitk v svojih rokah in sami peljemo svojo usodo, da pa kakšne nitke vsake toliko bežijo. "Naš današnji namen je, da bi tudi te nitke, ki jih nimamo tako trdno v rokah, peljale v pravo smer," je pojasnil.

Tudi Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG, ki je vodilni partner v konzorciju projekta drugi tir, je izrazil prepričanje, da bo postavitev kapelice služila svojemu namenu in da bo poleg predorskih delavcev varovala "vse, ki bdimo, dihamo in živimo s tem največjim in nazahtevnejšim infrastrukturnim projektom".

Generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka je spomnil, da je kapelica postavljena ob izstopu zadnjega predora v smeri proti Luki Koper, "zaradi katere je nujnost izgradnje drugega tira še toliko bolj upravičena".

Kot je bilo povedano na današnji slovesnosti, so v septembru začeli z izkopom prvih dveh predorov na odseku Črni Kal - Koper, na današnji dan pa so v predoru T8 izkopali 51 metrov glavne cevi.

Hevka je ob robu slovesnosti ocenil, da dela v predorih T7 in T8 odlično napredujejo. Pri pripravljalnih delih na preostalih 12 napadnih mestih pa je manjša, a ulovljiva zamuda, tako da roki ostajajo nespremenjeni.

Razlogi za zamudo so različni, je navedel Hevka, "od covida-19 do delovnih dovoljenj, zdravniških spričeval". Hevka ob tem pričakuje, da bo izvajalec pospešil dela. Po njegovih besedah izvajalec del ni podal zahteve za podražitev del niti ni česa takega napovedal.

Glede neuspelega razpisa za deviacijo proge v Divači je Hevka pojasnil, da so pričakovali več ponudb, edina prispela ponudba pa je presegala določeno najvišjo vrednost in so zato razpis razveljavili. Zdaj nameravajo objaviti razpis tako za deviacijo kot za tretji sklop oz. tirne in elektro strojne naprave za celotno traso od Divače do Kopra. Dokumentacija je že pripravljena, razpis pa bodo objavili v novembru. Glede na skok cen bo vrednost razpisa predvidoma med 160 in 170 milijoni evrov, je dodal generalni direktor 2TDK.

Tako botra kapelice, županja Divače Alenka Štrucl Dovgan kot tudi koprski župan Aleš Bržan sta poudarila željo in potrebo, da bodoča proga drugega tira, ki je za zdaj še načrtovan kot enotiren, v čim krajšem času postala dvotirna. Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .10. 2021 ob  09: 34
postavljanje bebavih kipov, raje bi poskrbeli za varnost pri delu!!!!! sicer ta svetinja bolj spominja na eno slikonsko zapeljivko
Ištrijan |  26 .10. 2021 ob  22: 08
Bolj slabo varuje ta Barbara in tej farski blagoslovi, ravno danes je poskodbam na delu podlegel en nesrecni delavec (slava mu).
vseved |  26 .10. 2021 ob  19: 55
Kaj niso Turki glavni izvajalci?
td |  26 .10. 2021 ob  18: 09
Človeška norija nima meja.