DEL CIMOSA SE PRODAJA: 200 delavcev bi lahko pristalo na cesti

Koper

Italijanski lastniki Cimosa so prezaposlili 200 delavcev v novoustanovljeno družbo, ki jo zdaj prodajajo. Gre za proizvodni program kinematika. Kot možni kupec se omenja prevzemnik Kovinoplastike Lož, finančni sklad KJK Capital, piše današnji Dnevnik.

Italijanski finančni sklad Palladio Finanziaria je po podjetju TCH Europe pred nekaj meseci prevzel Cimos, sedaj pa je začel prodajne postopke za proizvodni program kinematika. Gre za osrednji proizvodni del koprske tovarne. Poleg razvojnega oddelka je kinematika namreč edini proizvodni del Skupine Cimos na koprski lokaciji.

Kot piše časnik, so teren za prodajo kinematike v Cimosu pod vodstvom novega predsednika uprave Gina Bertija skrbno pripravili. Najprej je Cimos konec septembra z minimalno potrebnim kapitalom v višini 7500 evrov ustanovil družbo Cimos Kinematika. V naslednji fazi, s prvim oktobrom, je v njo prezaposlil okoli 200 delavcev, so izvedeli iz neuradnih virov. Če Cimosu proizvodne enote kinematika, ki se spopada s pomanjkanjem naročil, ne bo uspelo prodati, ne bo ravno veliko presenečenje, da bo novoustanovljena hčerinska družba končala v stečaju, delavci pa bodo ostali brez služb.

Da bi ublažili razumljivo zaskrbljenost zaposlenih, so se v Cimosu solidarno obvezali, da bodo v primeru stečaja Cimosa Kinematike v obdobju dveh let zaposlenim izplačali odpravnine. Te bodo v primeru najhujšega scenarija za 15 odstotkov višje od zakonsko določenih.

Po neuradnih informacijah časnika naj bi v Cimosu prodajali le proizvodni program kinematike, ne pa tudi nepremičnine, v kateri se nahaja proizvodnja. Za nakup naj bi po zatrjevanju njihovih virov bilo nekaj kandidatov. Med njimi se omenja finsko-luksemburški sklad KJK Capital. Pred dobrim letom mu je v prevzemni vojni uspelo kupiti Kovinoplastiko Lož, pred tem pa je pridobil lastniške deleže v družbah Don Don, Iskra ISD in Tomplast. Na vprašanje, ali se zanimajo za prevzem Cimosa Kinematike, v KJK Capitalu v petek niso odgovorili.

Kinematika je eno od treh proizvodnih delov Cimosa

Skupina Cimos je sicer v okviru ukrepov prestrukturiranja poslovanja z avgustom začela postopek zapiranja tovarne v Zenici v Bosni in Hercegovini. Pri tem bodo spoštovali veljavno zakonodajo BiH in delavcem izplačali ustrezne odpravnine, so za STA potrdili v koprski družbi.

Preostala dva sta izdelava turbopolnilnikov, s katerimi se Cimos uvršča v svetovno špico, in proizvodnja pogonskih sistemov. V zadnjih nekaj letih se je obseg doseženih prihodkov s kinematiko krepko skrčil. Po zatrjevanju virov časnika so prihodki iz tega naslova pred tremi, štirimi leti znašali okoli 50 milijonov evrov. S kinematiko je lani Cimosu uspelo ustvariti še približno 30 milijonov evrov prihodkov od prodaje, medtem ko naj bi v letošnjem letu znašali od 15 do 16 milijonov evrov. Ravno odsotnost večjih naročil bi po oceni dobrega poznavalca razmer, ki je želel ostati neimenovan, lahko predstavljalo težavo pri prodaji kinematike.

Iz javno objavljenega letnega poročila, ki so ga objavili prejšnji ponedeljek, je razvidno, da se je število zaposlenih Skupine Cimos lani zmanjšalo za 1057 na 4064 delavcev. Najbolj, za 360 delavcev, se je delovna sila skrčila v Sloveniji. Konec lanskega leta je tako Cimos v Sloveniji zaposloval 1571 delavcev.

Deli novico:

delouc |  14 .11. 2017 ob  10: 18
žal je tudi vodstvo bogo kar je z stara garnitura zaj.... je sedaj žau težko popraut
Od blizu |  13 .11. 2017 ob  17: 53
Naj prodajo,ker tako nesposobnega vodstva kot je v koper kinematika ni daleč naokoli.
Dklad |  13 .11. 2017 ob  11: 52
Skladi kupijo firmo zato da jo sanirajo, zvišajo vrednost izboljšajo poslovanje in prodajo naprej. Še noben sklad do sedaj pa so pokupili že pol slovenije ni firme zaprl delavce pa pometal na cesto to počnejo samo naši.
božiček |  13 .11. 2017 ob  11: 47
Ja zakaj bi si nekateri iskali službe, ko pa imajo v Cimosu Maribor zlato jamo, kot npr. nabavniki, ki imajo lepe provizije od dobaviteljev, kjer zelo drago kupujejo in jih nihče ne nadzira.
Proti Fejknews |  13 .11. 2017 ob  11: 47
A res prodali ga bojo istemu lastniku kot Kovinplastiko Lož pa tam ni noben od delavcev letel na cesto, razen direktor in še nekaj nekaj parazitov iz pisarn pa še tisti so bili na novo zaposleni.
100x že povedano |  13 .11. 2017 ob  11: 23
-1
ah dajte no... o propadu cimosa govorimo že 10 let.. kdor si še ni našel druge službe in čaka da ga ven brcnejo, ker to se bo zgodilo, mu pač ni pomoči.
DEJA |  13 .11. 2017 ob  11: 07
VU
Djubre |  13 .11. 2017 ob  10: 53
-2
kaj pa so ti delovci čakali do zdaj,a morda čudež al kaj ? Naj si poiščejo drugo delo ne pa na zavod in na račun davkoplačevalcev uživat in prejemat pomoći. DELAT !
Cimos |  13 .11. 2017 ob  10: 41
To je nasa postena drzava, Cerar z bando.
Trgovec |  13 .11. 2017 ob  10: 24
-2
Vse to je švercanje..kupis-prodaš itd..