DEJAVNOSTI TZP NA AVDITORIJ PORTOROŽ: Tako se strinjajo piranski občinski svetniki

Piran

Piranski občinski svet se je na četrtkovi seji seznanil z zaključki analize učinkov preoblikovanja Turističnega združenja Portorož, ob tem pa je županu in občinski upravi naložil nadaljevanje aktivnosti v smeri prenosa dejavnosti lokalne turistične organizacije na Avditorij Portorož, je pojasnil Robert Smrekar.

Na pobudo občinskega svetnika Marka Juriševiča (SD) je občinski svet pred časom potrdil namero o preoblikovanju turističnega združenja iz gospodarsko-interesnega združenja v drugo obliko, na četrtkovi seji pa so se seznanili z analizo, ki so jo pripravili v občinski upravi in ki je preigrala različne scenarije, kako to doseči.

Kot izhaja iz analize, bi pri prenosu dejavnosti lokalne turistične organizacije na drugo osebo javnega prava nastali določeni stroški, pričakovati pa je tudi vsaj začetne zastoje pri izvajanju promocije. Po drugi strani pa se ponuja možnost reorganizacije turističnega združenja, racionalizacije stroškov, večjega nadzora in koordinacije aktivnosti.

Ustanovitev novega zavoda bi bila enostavnejša, prenos dejavnosti na Avditorij Portorož pa učinkovitejši z vidika racionalizacije in organizacije dela, vendar bi bilo potrebnih več statusnih sprememb zavoda. Pri prenosu dejavnosti na Avditorij bi se vsaj na začetku lahko pojavljale organizacijske težave, tudi v zvezi z razmejevanjem stroškov, vezanih na turistično promocijo, ter ostalimi dejavnostmi Avditorija. Zaradi enotne uprave pa bi bilo po drugi strani poslovanje lokalne turistične organizacije cenejše, pojavile bi se tudi nove sinergije, težav pri koordinaciji različnih dejavnosti pa ne bi bilo več, še izhaja iz analize.

Kot je danes pojasnil direktor občinske uprave in predsednik nadzornega sveta turističnega združenja Robert Smrekar, bosta na njihovi strani potrebna likvidacija in imenovanje likvidacijskega upravitelja. Prav tako bo treba zaključiti vse tekoče posle in pregledati vse veljavne pogodbe združenja, se dogovoriti za prenos obveznosti in pravic na Avditorij. Tu so še vprašanja blagovne znamke, spletne strani, tekočega računa in opreme.

V primeru likvidacije združenja bi zaposleni prejeli odpovedi delovnega razmerja iz poslovnega razloga, pri čemer pa je Smrekar zatrdil, da bo občina "prav vsem ponudila možnost zaposlitve v Avditoriju". Kot je dodal, se mora z likvidacijo sicer strinjati tri četrtine članov turističnega združenja.

Na strani Avditorija Portorož bo medtem treba spremeniti odlok o ustanovitvi zavoda na način, da se predvidijo strukturne spremembe in uvede nov steber turistične promocije. Prav tako bo potrebna sprememba sistemizacije delovnih mest, kadrovskega načrta, letnega plana dela in finančnega načrta Avditorija ter nenazadnje rebalans občinskega proračuna.

Če je cilj preoblikovanja turističnega združenja njegovo bolj transparentno in učinkovito delovanje, pa zgolj ta korak po Smrekarjevi oceni ne bo zadoščal, "če se vsi deležniki ne bodo bolj aktivno začeli ukvarjati s turistično promocijo oz. tisto organizacijo, ki se bo s tem ukvarjala".

Robert Smrekar

Pisno so se odzvali tudi sodelavci turističnega združenja, ki so izrazili razočaranje in zaskrbljenost nad odločitvijo občinskega sveta. Kot so navedli, več kot leto dni doživljajo velike pritiske, ki so se še posebej pričeli stopnjevati novembra lani. Pri tem so zaskrbljeni, vendar ne za svoja delovna mesta, pač pa za turistično destinacijo, so poudarili. Pri vprašanju prenosa turistične dejavnosti so zaznali tudi popolno odsotnost strokovne debate.

Kot so dodali, so odločevalce opozorili tudi na strokovna tveganja, ki govorijo proti združevanju z organizacijo s tako izrazito drugačnim poslanstvom, kot ga ima Avditorij. Prav zato menijo, da je uspeh prihodnje organizacije zaradi neupoštevanja stroke vprašljiv.

"Zaposleni na Turističnemu združenju Portorož smo samo kolateralna škoda, prava žrtev nepremišljenega procesa sprememb bo turistično gospodarstvo naše občine," so še dodali.

Občinski svet je imel v četrtek pred sabo tudi odločanje o istrski kulturni strategiji P.I.K.A. za obdobje 2021-2030, ki so jo pred tem že potrdili koprski občinski svetniki, vendar piranski svetniki strategije niso podprli. Gre za prvo skupno kulturno strategijo štirih istrskih občin, katere namen je postaviti kulturo v središče razvoja. Njeni strateški cilji so ustvariti prostor mreženja in sodelovanja, povečati dostopnost kulture, krepiti zmogljivost in spodbujati kakovost kulture, nadgrajevati regionalne in mednarodne povezave ter vzpostaviti in izvajati trajnostni razvoj.

Med konkretnimi ukrepi strategija navaja skupno posvetovalno telo istrskih občin za področje kulture, skupni napovednik kulturnega programa in skupno promocijo, nadgradnjo Kocjančičeve nagrade ter nadgradnjo dogodkov, kot so Ex-tempore Piran, Primorski poletni festival, simpozij Forma viva in festival Kino Otok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Janez Novak |  26 .03. 2022 ob  06: 09
-1
Aham, nesposobno organizacijo prenašajo na še bolj nesposobno organizacijo?! Samo v Piranu. Ampak seveda, ko občino vodijo nesposobni, je to možno. Avditorij je organizacija, ki ima ves potencial preživljanja s tržno dejavnostjo, pa ne mrdnejo s prstom. TZP oz njihovi zaposleni pa samo za lastno pest in korist prisklednikov skrbijo. Verjetno tale Marko ni bil deležen kaj dosti z njhove strani, da se je tako zavzel za ukinitev. Me zanima, če se bodo s tem ukinile tudi navezave, ki so praznile budget.