DECEMBRSKO NEURJE NA OBALI POVZROČILO VEČMILIJONSKO ŠKODO: Bodo izpolnjeni pogoji za koriščenje državne pomoči?

Piran

Na piranski in koprski občini, ki sta bili najbolj prizadeti v neurju v začetka decembra, so prejeli več kot 70 prijav škode. Ker so postopki še v teku, na Mestni občini Koper ocene o višini škode še ne morejo podati, groba ocena škode, ki so jo izdelali na Občini Piran, pa znaša okoli 2,2 milijona evrov.

Na piranski občini so do zdaj prejeli 15 vlog prijaviteljev za škodo na stavbah in tri prijavitelje za škodo na transportni infrastrukturi in vodnih objektih. Zbiranje in ocenjevanje škode na občinskih objektih in infrastrukturi je sicer še v teku in vloge še sprejemajo, so pojasnili na Občini Piran.

Trenutno občinska komisija pregleduje objekte in opravlja cenitve po uredbi o metodologiji za ocenjevanje škode in po šifrantih, ki so določeni za ocenjevanje. Zaradi poteka ocenjevanja še ne morejo podati skupne ocene o višini škode, so pa zato izdelali grobo oceno škode, ki znaša okoli 2,2 milijona evrov.

Kot so še navedli na piranski občini, imajo oblikovana sredstva rezerv, ki jih uporabljajo za odpravo posledic naravnih nesreč. V letošnjem letu načrtujejo v okviru proračuna oblikovanje tovrstnih sredstev v višini 180.000 evrov.

Tako kot v Piranu se je rok za prijavo škode na območju koprske občine iztekel konec leta. Po prvih podatkih so na mestni občini prejeli skupno 54 prijav, točno število pa bo znano, ko bodo pregledali tudi prijave, prispele po navadni pošti. Komisija za oceno škode si trenutno ogleduje stanje na terenu, zato ocene o višini škode še ne morejo podati, so pojasnili.

Mestna občina bo odločitev o višini sredstev za pomoč prizadetim sicer sprejela na podlagi ocene škode, ki so jo občani utrpeli ob nedavnem neurju, višino sredstev za odpravo posledic pa bo predvidela v okviru odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve, ki ga bodo občinskemu svetu v sprejem predlagali konec januarja.

Na vprašanje, ali so izpolnjeni pogoji za dodelitev sredstev po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč, so na piranski občini spomnili, da omenjeni zakon določa, da se sredstva državnega proračuna lahko uporabijo za odpravo posledic naravne nesreče, za katero je ocena neposredne škode na stvareh večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna.

Na koprski občini pa glede na obseg škode predvidevajo, da bodo pogoje za pridobitev državne pomoči izpolnili, vendar bodo točen odgovor lahko podali, ko bo komisija zaključila ocenjevanje škode na terenu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija