DECEMBER JE TU: To so mesta na Obali, kjer bo praznično vzdušje

Koper

December je danes potrkal na naša vrata, s tem pa praznično vzdušje, ki ga bodo proslavili tudi v obalnih občinah. Že ta konec tedna se bodo začeli praznični dogodki in prireditve, ki bodo vrhunec doživeli na silvestrski večer.

Že danes, na prvi decembrski dan, bo v protokolarno prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru koncert skupine En Big Band z naslovom Veseli december v Kopru. Tudi sicer bo to prizorišče namenjeno kulturnim prireditvam, od filmskih projekcij do nastopov pevskih zborov, večerov smeha in razstav.

Osrednji mestni trg, Titov trg, pa bo zaživel med 4. in 6. decembrom, ko bo gostil Miklavžev sejem. Letos boste lahko na štiridesetih ličnih stojnicah izbirali različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje, okušali sladke dobrote in si telo pogreli s toplim čajem ali kuhanim vinom. Simboličen vstop v praznični december bo v soboto, 5. decembra, ob 17. uri, s tradicionalnim prižigom novoletnih luči in nastopom pevskih zborov osnovnih šol Mestne občine Koper, prisotne pa bo obiskal tudi Miklavž.

Praznične stojnice in koncerti

11., 18. in 21. in 22. decembra v Kopru sledijo Zimski večeri pod drevesom na Pristaniški ulici, ob slaščičarni Triglav. Okoliški trgovci bodo obiskovalce razveseljevali s prazničnimi stojnicami in pestrim otroškim programom. 

V Kopru bo na sporedu tudi bogato koncertno dogajanje, ki bo pod ogrevanim šotorom na parkirišču pri stadionu Bonifika. 12. decembra bo nastopila hrvaška pevka Jelena Rozga, 19. decembra, slovenska rock zasedba Šank Rock, 26. decembra pa Severina.

Veselo bo tudi v koprskem zaledju

Na god sv. Miklavža, v dvorani krajevne skupnosti Gračišče, pripravljajo Miklavžev koncert. Od 17. ure dalje bodo nastopili Klapa Kastav, moška klapa Boškarin iz Huma, moška klapa Opatija in pevska skupina Kantadore iz Gradina. Že 19. decembra bo v Sv. Antonu tradicionalni božično-novoletni koncert Godbe na pihala Sv. Anton, prav tako 19. in 24. decembra bo v Šmarjah prireditev »Čarobnost božiča na trgu«, kjer se bodo lahko najmlajši udeležili otroških delavnic, ogledali si bodo lahko žive jaslice, obiskal pa jih bo tudi drugi dobri mož v decembru – Božiček. Tradicionalna božično-novoletna koncerta pihalnih orkestrov Koper in Marezige bosta na sporedu 26. decembra, prvi v Areni Bonifika, drugi pa v dvorani kulturnega doma Marezige.

V Ankaranu tudi drsališče

V občini Ankaran bodo s prazničnim dogajanjem začeli 5. decembra, ko bodo imeli Miklavževanje in prižig prazničnih lučk. V ta namen bo na zunanjem parkirišču v centru Ankarana postavljen prireditveni šotor in drsališče. Ves mesec bodo tam potekale različne predstave za otroke, delavnice, predstavitve društev, pa tudi mini božično - novoletni sejem bodo imeli. Med vikendi bodo organizirani koncerti glasbenih skupin.

S kočijo po izolskem podeželju se bo na božični večer, v četrtek, 24. 12., tudi letos popeljal Božiček. Kočija bo pot začela na Šaredu (na igrišču) ob 17. uri in se peljala skozi Cetore, Malijo in Korte do Medošev (predviden prihod ob 19. uri).

Prižig novoletnih luči v Izoli načrtujejo v petek, 4. decembra, ob 17. uri v parku Pietro Coppo. Dogodek bosta popestrila Plesni studio Petra in Gledališče STEPS Izola. Letošnja novost v občini Izola bo predvajanje božično-novoletne glasbe: v parku Pietro Coppo in v Ljubljanski ulici bo namreč postavljeno praznično ozvočenje. Prav tako v parku Pietro Coppo bo med 26. in 30. decembrom, vsak dan ob 17. uri potekal otroški program. Od 23. 12. 2015 do 4. 1. 2016 pa bo v parku ponudba različnih izdelkov na stojnicah in v hiškah.

Praznično dogajanje v piranski občini se bo tako kot v Izoli začelo v petek, 4. decembra, ob 17. uri v Portorožu, ko bo župan Občine Piran Peter Bossman slavnostno prižgal praznično osvetlitev, odprla se bo božično-novoletna tržnica v parku hotela Kempinski Palace Portorož, sledil pa bo zabavni program za otroke in odrasle. Tržnica z bogato ponudbo domačih izdelkov, kot so oljčno olje, piranska sol, sir, marmelade, med, zelišča, naravni kozmetični izdelki in izdelki umetnostne obrti, bo odprta ob petkih, sobotah in nedeljah (vključno s četrtkom, 31. 12.) vse do 3. januarja 2016. Tartinijeva božično-novoletna tržnica bo obiskovalce razveseljevala v Piranu od 23. decembra 2015 pa vse do 6. januarja 2016.

Decembra bo v Občini Piran veselo tudi za otroke in mladostnike. Otroke bo Miklavž razveseljeval v petek v parku Hotela Kempinski na prižigu praznične osvetljave in odprtju božično-novoletne tržnice. Nastopi in predstava za otroke bo ob prazniku KS Lucija 12. decembra. 17. December bo v Mediadomu Pyrhani gledališka predstava za otroke Sonce in Luna, 18. Sobota, 19. december, ob 10.00 v TPC Lucija  pa nastopi in predstava za otroke Božično novoletno srečanje.

Deli novico:

consigliere |  01 .12. 2015 ob  21: 08
Od te papučarnice od stojnic pred Kempinskim je edini ki bo imel biznis fastfoodar na drugi strani.
Beri |  01 .12. 2015 ob  20: 03
http://izola.si/medijsko-sredisce/novice/bliza-se-veseli-december/
Veteran |  01 .12. 2015 ob  16: 26
Lučke, vazelin in široka usta.
Marina |  01 .12. 2015 ob  14: 29
Kdo bo nastopal 31.12.2015 v Izoli? in kje bo žurka?
IZOLANA |  01 .12. 2015 ob  12: 04
EJ KOLENC, KAJ BOŠ TI KEJ ZRIHTAL AL NE??? ŠE DOBRO , DA SO PRI KRALJICI-MEF INOVATIVNI IN SE ZNAJO ZABAVATI, KER DRUGJE JE ENA ŽALOST. KAJ NOVOLETNI ŽUR BOMO IMELI V IZOLI??? KDO NAM BO SVIRAL????
@Andrej |  01 .12. 2015 ob  11: 56
kulinarično
@Andrej |  01 .12. 2015 ob  11: 53
V smislu Mitrovica in Kosovska Mitrovica saj so si glede prehrambenih navad (razen svinjine in alkohola) na obeh straneh ločenega mesta kulinačno enaki.
piraNEŽ |  01 .12. 2015 ob  09: 21
v Piranu smo zadovolni že če sploh je eletrika... sve je otišlo u Honduras
program |  01 .12. 2015 ob  08: 53
16
Jelena, Severina, Klape... Same domače "dobrote".
Pohvalno!
Andrej |  01 .12. 2015 ob  08: 21
11
Zanimivo kako v piranski občini pozabljamo, da se večje število nočitev zaključi šele z zadnjim januarskim italijanskim praznikom. Tako bodo stojnice 10 dni skoraj prazne (v mesecu decembru) ob delovnikih pred Božičem. Od 4. januarja naprej pa se bodo italijanski gostje lahko razveselili kebaba in tržnice v stilu "Kosovska Mitrovica" v centru bisera mediterana (www.portoroz.si). Slišali bodo tudi kako fajn so bile stojnice, ki jih ni več. Ne glede na navedeno bo za tržnico ostal na voljo "a place of incredible views" (www.portoroz.si).

Oh yeah!