DEČEK KONČAL NA SODIŠČU ZARADI MAJICE: Napis z nekaj besedami naj bi ogrožal druge učence (FOTO)

Svet

12-letni Liam, ki je moral zapustiti šolo zaradi preprostega napisa na majici, se na sodišču bori za pravico, da izraža lastno mnenje. Zaradi petih besed naj bi se nekateri učenci ne počutili varne, ker pa majice ni želel sleči, je moral domov. In kaj je pisalo na majici? "Nič škodljivega. Nič grozečega. Samo izjava, za katero verjamem, da je dejstvo," pravi deček.

12-letni deček iz Massachusettsa, ki je vložil tožbo zoper svojo šolo in mesto, potem ko so ga poslali domov, ker je nosil majico z napisom 'Obstajata samo dva spola', je naletel na novo oviro, ko je poskušal braniti svojo pravico do izražanja lastnega mnenja v šoli, poroča Daily wire.

V sredo je ameriško okrožno sodišče v Bostonu zavrnilo zahtevo njegovih odvetnikov, da se šoli prepove, da dečku preprečuje izražanje njegovih pogledov o spolu, preden sodišče sprejme končno odločitev. "Prosili smo za takojšen ukaz, da bi se lahko izražal do konca šolskega leta," je izjavil odvetnik Alliance Defending Freedom (ADF). "Liam toži za pravico, da počne to, kar ima trenutno pravico vsak drug učenec v njegovi šoli, to je spoštljivo izražanje lastnega pogleda na zadevo, ki vzbuja veliko zaskrbljenost javnosti."

12-letnega Liama Morrisona je moral oče 21. marca predčasno odpeljati iz šole Johna T. Nicholsa Jr., ker ni hotel zamenjati majice"Tistega torkovega jutra so me odpeljali od ure telovadbe, da sem se usedel k dvema odraslima, kar se je izkazalo za zelo neprijeten pogovor. Povedali so mi, da se ljudje pritožujejo nad besedami na moji majici in da se zaradi majice nekateri učenci ne počutijo varne. Rekli so mi, da bom moral sleči majico, preden se lahko vrnem v razred," je dejal Morrison.

"Ko sem jim lepo povedal, da tega nočem, so poklicali očeta. K sreči me je oče, ki je podpiral moje odločitve, prišel iskat. Kaj je pisalo na moji majici? Pet preprostih besed: 'There are only two genders’ (v prevodu: Obstajata samo dva spola). Nič škodljivega. Nič grozečega. Samo izjava, za katero verjamem, da je dejstvo," je povedal deček in nadaljeval:

"Rekli so mi, da moja majica cilja na zaščiten razred. Kdo je ta zaščiten razred? So njihova čustva pomembnejša od mojih pravic? Ne pritožujem se, ko vidim zastave ponosa in plakate raznolikosti obešene po vsej šoli. Ali veste zakaj? Ker imajo drugi pravico do svojih prepričanj, tako kot jo imam jaz."

???? BREAKING???? Liam Morrison, a 12-year-old student, is being punished by the Middleborough school district for wearing a...

Objavil/a Massachusetts Family Institute dne Petek, 05. maj 2023

Liama so sicer obtožili, da je kršil šolski kodeks oblačenja, ker je vsebina njegove majice ciljala na učence zaščitenega razreda, in sicer na področju spolne identitete. Liam se je nato vrnil v šolo z drugo majico z napisom 'Obstajajo cenzurirani spoli', vendar mu je šolsko osebje naročilo, naj sleče tudi to.

Po besedah odvetnika Liam zahteva, da lahko naredi to, kar je drugim učencem dovoljeno - da izrazi svoj pogled na to temo na nemoteč način. "Ne glede na to, kaj si mislite o vprašanju spola, je precej osupljivo, da lahko šola danes kaznuje učenca, ker protestira proti cenzuri v Ameriki," je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  02 .06. 2023 ob  14: 25
16
Obstajata samo dva spola. Vse ostalo so “napake”!