DEBELI LASTNIKI IMAJO DEBELE PSE: Krivo skupno posedanje na kavču in deljenje priboljškov

Trendi

Pri ljudeh s prekomerno telesno težo obstaja večja verjetnost, da bodo tudi njihovi psi imeli prekomerno telesno težo. Deloma zato, ker bodo ti štirinožci verjetno deležni več posladkov, kaže raziskava, ki so jo opravili na Danskem.

Študija raziskovalcev na univerzi v Koebenhavnu pritrjuje tudi sicer precej razširjenemu prepričanju, da so psi podobni svojim lastnikom, piše francoska tiskovna agencija AFP. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je psov, ki imajo prekomerno telesno težo ali so debeli, dvakrat več med lastniki, ki imajo sami prekomerno telesno težo ali so debeli, kot med ljudmi z normalno težo ali tistimi, ki so vitki. Razmerje med prvimi in drugimi je 35 proti 14 odstotkov.

Študija, objavljena v strokovni reviji Preventive Veterinary Medicine, je zajela 268 psov, med katerimi jih je imelo 20 odstotkov prekomerno telesno težo. Njena glavna avtorica Charlotte Bjornvad je ob objavi komentirala, da lastniki s povprečno telesno težo priboljške uporabljajo kot orodje za učenje psov, medtem ko tisti, ki sodijo med obilnejše, priboljške štirinožcem delijo med "prijateljskim druženjem". Gre za na primer skupno posedanje na kavču, ko lastnik s psom na primer deli zadnje ugrize svojega sendviča ali piškota.

Že leta 2016 objavljena mednarodna raziskava je pokazala, da je v razvitih državah psov, ki imajo prekomerno telesno težo ali so debeli, med 34 in 59 odstotkov. Zanje to seveda ni dobro, saj se jim s tem skrajšuje življenjska doba, so tudi manj mobilni ali pa zbolijo za sladkorno oz. srčno-žilnimi boleznimi - podobno kot ljudje. V povprečju psi s prekomerno telesno težo živijo 1,3 leta manj kot psi na omejevalni dieti.

Raziskovalci z univerze v Koebenhavnu so ugotovili tudi, da kastracija potroji možnost, da bodo psi pretežki ali debeli. "Kastracija pri samcih očitno zmanjšuje zmožnost regulacije apetita, hkrati pa bi lahko tudi zmanjševala njihovo željo po gibanju, kar vodi v povečano tveganje za prekomerno telesno težo ali debelost," je povedala Bjornvadova.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .09. 2019 ob  17: 30
Kdaj bomo uvedli takso za pse ?