DEAN BOMBAČ: "Se lahko slišiva kasneje, komaj diham, kaj šele govorim"

Koper

"Se lahko slišiva kasneje. Žena me je poslala v trgovino, na glavi imam zaščitno masko, komaj diham, kaj šele govorim," so bile uvodne besede slovenskega rokometnega reprezentanta Deana Bombača, ko ga je Slovenska tiskovna agencija po telefonu poklicala na Madžarsko.

Po izbruhu pandemije novega koronavirusa pogovori z vrhunskimi športniki niso več zgolj poslovne narave. V ospredju niso samo taktične ukane pred pomembnimi in usodnimi tekmami, iskanje slabosti tekmecev in drugi segmenti igre, tekmovalne dvome so v času njihovega prisilnega mirovanja ter globalni želji po čim hitrejši in učinkoviti zajezitvi širjenja okužbe zamenjale predvsem aktualne zadeve iz vsakdanjega življenja.

A šport ostaja rdeča nit poslovnih pogovorov. Na tem področju je v teh dneh gotovo "top tema" prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto, odločitev prirediteljev največjega športnega dogodka v japonski prestolnici in Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je pozdravil tudi "rokometni čarodej iz Kopra" v dresu slovensko obarvanega Picka iz Szegeda, kjer poleg njega igrajo še Matej Gaber, Mario Šoštarić in Nik Henigman, od poletja pa bo tam tudi Borut Mačkovšek.

"V trenutnih razmerah po svetu bi bile letošnje olimpijske igre povsem nesmiselne in to odločitev podpiram. Po izbruhu pandemije so se naša življenja povsem obrnila na glavo, upam, da se bomo v najkrajšem možnem času vsi vrnili v normalno življenje in da bodo gospodarske posledice čim manjše," je v pogovoru za STA dejal Primorec, ki upa tudi na čim hitrejšo vrnitev na rokometna igrišča.

"Glede na trenutno stanje je najbolj realno, da bi se madžarsko prvenstvo znova začelo v mesecu maju. A tedaj, če se bodo zadeve normalizirale, bo potrebno celotno zadevo pospešiti, morda igrati tudi pred praznimi tribunami, a najbolj pomembno je, da bodo tekme," je dejal Bombač, ki je zelo skeptičen glede rezervnega koledarskega načrta, ki ga je predstavila Evropska rokometna zveza (EHF).

Po njem bi se izločilne tekme v evropski ligi prvakov od osmine finala naprej začele v začetku junija, zaključni turnir v Kölnu pa bi bil na sporedu konec avgusta. "To bo zelo težko izpeljati, predvsem zaradi prestopnega roka. Resne ekipe ne bodo dovolile, da se njihove poletne okrepitve ponovno vrnejo v svoje prejšnje klube in nastopijo na zaključnem turnirju lige prvakov ali pokala EHF. Obeta se totalna zmeda, pravi kaos," je dejal Primorec, ki v času osamitve teče v naravi in za telesno kondicijo skrbi med domačimi štirimi stenami.

"Od kluba smo dobili 'steper' in še nekatere druge pripomočke za domačo vadbo, a to niso pravi treningi. Nekateri moji soigralci, ki živijo v manjših stanovanjih, jih niti ne morejo uporabljati. Pogrešam žogo, nazadnje sem jo prijel pred 14 dnevi, prav tako nadzorovano skupinsko vadbo v fitnesu, tekme ..." je dejal Bombač in dodal, da so vsi v klubu morali opraviti test na okužbo novega koronavirusa. Pri vseh so bili izvidi negativni, skupno druženje pa je prepovedano.

Bombač, ki bo 4. aprila dopolnil 31 let, čas osamitve preživlja v krogu najbližjih. "Skupaj z ženo Tjašo si neprestano izmišljava nove igre za animacijo 6-letne Eme in 3-letnega Ikerja. Priznam, da sta se določenih zadev v tem trenutnem monotonem življenju že naveličala, medtem ko 8-mesečni Aron potrebuje nekoliko drugačno pozornost. V primeru lepega vremena smo veliko časa na vrtu pred hišo, opravimo tudi kratke skupne sprehode v naravi, ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa na Madžarskem še niso tako rigorozni kot v Sloveniji," je v pogovoru na koncu še dejal Bombač.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija