KOPRČAN DEAN BOMBAČ O VTISIH EVROPSKEGA PRVENSTVA: "Dokazali smo, da smo sposobni premagati vsako reprezentanco" (INTERVJU)

Koper

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Nemčiji zasedla končno šesto mesto. Kljub temu, da so se reprezentanti na prvenstvu soočali s kadrovskimi težavami in še nekaterimi problemi, so na tekmah pokazali borbenost, srčnost in pripadnost ekipi.  Naši reprezentanci se je uspelo uvrstiti v kvalifikacije za olimpijske igre, ki jih čakajo meseca marca. O minulem evropskem prvenstvu, vtisih ter prihajajočih kvalifikacijah za olimpijske igre smo se pogovarjali z organizatorjem igre v reprezentanci Deanom Bombačem. 35-letni Koprčan, ki je svojo rokometno kariero začel v domačem klubu, kasneje pa ga je pot popeljala po svetu, že osmo leto igra za madžarski klub Pick Szeged. 

Na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji ste osvojili končno šesto mesto. Za vami je nekaj prespanih noči, kako bi strnili vtise?

Po mojem mnenju je šesto mesto zelo dober rezultat. Žal pa se nam za kakšno višjo uvrstitev ni izšlo. Glede na to, da je v reprezentanci manjkalo dosti igralcev in da so se pojavljali takšni in drugačni problemi, je šesto mesto dober rezultat. Najbolj pomembno je, da se nam je uspelo uvrstiti v kvalifikacije za olimpijske igre.

Kljub temu, da ste se soočali s kadrovskimi težavami, smo videli, da ste lahko odigrali dobre tekme. Se pravi, da je bila kljub vsem težavam v ekipi med vami prisotna motivacija in želja po čim boljši uvrstitvi?

Ja, sigurno. S prihodom selektorja Uroša Zormana, se je vrnilo veselje do igranja za reprezentanco. V ekipi je prisotna odlična energija, med sabo si pomagamo. Vsak da vse od sebe za skupni cilj. Na tekmah se vse to začuti. Vse je namreč povezano. Narediš več kot ti dajejo zmožnosti.

Na nekaterih tekmah se ni izšlo po željah, zato je bila včasih med vami prisotna slaba volja, kar je čisto razumljivo. Kako ste si ohlajali vroče glave ter se sproščali in pripravljali na nove nasprotnike?

Na prvenstvu se je težko sproščati, saj so bile tekme na sporedu na vsake dva dni. Zagotovo pa je prišlo do padca v morali. Kar nekaj časa smo bili vsi pod vtisom poraza proti Švedom, saj so se nam takrat razblinile sanje o finalu. Smo se pa počasi pobrali ter nato premagali Nizozemsko in Dansko.

Na zadnji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva v Hamburgu ste premagali svetovne prvake Dance, kar je bila zagotovo pika na i, saj naša reprezentanca ni okusila zmage nad njimi vse od leta 2000. Sicer so si Danci polfinale in prvo mesto v skupini priigrali že pred zadnjim krogom. A to vašega uspeha ne zmanjšuje, kar smo lahko videli z igro in borbenostjo, ki ste ju prikazali. Kako ocenjujete to tekmo in kakšni so bili občutki po zmagi nad takšnim favoritom?

Sigurno, da našega uspeha to ne zmanjšuje. Danci na tekmo niso prišli zato, da bi jo izgubili. Ker že dve leti niso doživeli poraza, so dali tudi tokrat vse od sebe. Kar se tiče naše zmage nad to reprezentanco, je pa to dobra popotnica. Vidimo, da smo sposobni premagati vsako reprezentanco. Z razmišljanjem o zmagi se podajamo na vsako tekmo.

Za peto mesto na turnirju ste tesno izgubili proti Madžarski z 22:23. Kljub temu, da se vodili večji del tekme, vam je peto mesto ušlo v zadnjih minutah. Kaj je bilo tisto, da se vam je izmuznila zmaga?

Težko povem, kaj je bil razlog, saj smo proti njim vodili celo tekmo. Na koncu smo naredili dve oz. tri neumnosti. Oni jih niso. Osebno sem prepričan, da je naša ekipa kvalitetnejša in boljša kot njihova. Žal se na koncu ni izšlo. Je pa res, da smo se dobro držali ves turnir, saj nismo imeli veliko menjav.

Uspelo se vam je uvrstiti v kvalifikacije za olimpijske igre, ki bodo potekale marca letos. S kakšno popotnico se podajate v kvalifikacije?

Mislim, da smo v kvalifikacijah za olimpijske igre dobili dobro skupino. V njej sta dve evropski državi. V kvalifikacije gremo pozitivni s ciljem, da se uvrstimo na OI. Tega smo sposobni. Bo pa seveda potrebno premagati Brazilijo, Bahrajn in seveda tudi Špance. Mislim, da lahko proti vsem ekipam igramo brez kakršnih koli težav.

Znani so vaši tekmeci slovenske v kvalifikacijah za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Slovenija bo nastopala v skupini 1, skupaj s Španijo, najboljšo reprezentanco svetovnega prvenstva, ki ji ni pripadlo neposredno mesto v Parizu ter ekipama Bahrajna in Brazilije, ki sta na kontinentalnih kvalifikacijah oziroma prvenstvih osvojili drugi mesti. Kako ocenjujete vaše nasprotnike?

Špance smo videli na minulem evropskem prvenstvu, kjer so pogrnili po celi črti. Seveda pa je tudi njihov cilj OI. Ne glede na vse, imamo mi to kvaliteto, da jih lahko premagamo. Z Brazilci smo že igrali in se prepričali, da igrajo zelo dober rokomet. Veliko njihovih reprezentantov igra v dobrih evropskih klubih. Mislim, da smo boljši. Ekipo Bahrajna pa poznam zelo slabo.

Po evropskem prvenstvu ste si vzeli nekaj dni dopusta, ki ga preživljate med domačimi. Se v tem času poskušate čim bolj sprostiti in uživati v družbi najdražjih ali v glavi še vedno premlevate minulo evropsko prvenstvo?

Po prvenstvu sem se z družino odpravil proti Budimpešti, saj je otroke čakala šola. Sem pa dobil nekaj dni prosto, kar sem izkoristil in se posvetil družini. Seveda pa se mi še vedno porodi kakšna misel z minulega evropskega prvenstva. Sploh na tekmo s Švedsko, ki smo jo odigrali slabo in jo izgubili. Če bi jih premagali, bi bilo drugače. Vendar pa za nazaj ne moreš več nič spremeniti. Najbolje je čim prej pozabiti in misli usmeriti naprej.

Kmalu vas čakajo nove tekme v madžarski ligi. Na lestvici klub Pick Szeged, za katerega igrate, trenutno zaseda drugo mesto. Lahko poveste nekaj o term klubu, letošnjih ambicijah ter o madžarskem rokometu.

Madžarska liga je zelo kvalitetna in močna. V njej igra pet, šest zelo dobrih klubov. Pick Szeged, za katerega igram že osem let, je zelo urejen klub. Na razpolago imamo vse, tudi novo dvorano. Naše ambicije so osvojiti madžarsko prvenstvo in pokal ter seveda igrati v ligi prvakov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miura |  31 .01. 2024 ob  19: 26
Eh, Dean šesto mesto ni to kar ste pričakovali in napovedovali. Pa tudi tvoja igra ni bila na nivoju ....