DAVKI SE NE BODO ZVIŠALI! Samo aprila smo se zadolžili za 4 milijarde (VIDEO)

Slovenija

Vlada ne razmišlja o zvišanju davkov za kritje finančnih potreb države. Kot je na novinarski konferenci, na kateri je podrobneje predstavil pravila glede državnih poroštev za kredite, dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Peter Ješovnik, je ministrstvo ob sprejemu nekaterih ukrepov sredstva zagotovilo z zadolžitvijo na mednarodnih trgih.

Peter Ješovnik

"Sprejeli smo dva zakona, za odlog kreditov in za odlog plačila obveznosti, hkrati pa je ministrstvo za finance na mednarodnih finančnih trgih najemalo dodatna sredstva. Aprila smo se zadolžili za približno štiri milijarde evrov," je pojasnil Ješovnik, ki zato potrebe po dvigu davkov, o čemer razmišljajo v nekateri drugih državah, ne vidi.

Ješovnik je sicer danes na novinarski konferenci predstavil v sredo sprejeti vladni uredbi, ki predstavljata podrobnejša pravila v zvezi z izvajanjem poroštvenih shem za odložene obveznosti kreditojemalcev in za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu.

Shemi imata enak časovni okvir; pri obeh država prevzame poroštvo za kreditne obveznosti, ki bodo odločene ali na novo sklenjene, do 31. decembra letos.

Se pa razlikujejo vrednostne omejitve. V primeru sheme za zagotavljanje dodatne likvidnosti višina poroštva znaša 70 odstotkov glavnice kredita za velika podjetja in 80 odstotkov za srednja in mala podjetja, najvišji znesek glavnice pa znaša 10 odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019 in ne sme presegati višine zneskov stroškov dela za leto 2019.

V primeru sheme za odložene obveznosti kreditojemalcev pa znaša višina poroštva 25 odstotkov zneska odložene obveznosti oz. 50 odstotkov za fizične osebe in podjetja, za katera je veljala začasna prepoved opravljanja dejavnosti.

V primeru kreditojemalcev, ki so fizične osebe, se skladno z uredbo premija za poroštvo ne obračunava. Za tiste, ki niso fizične osebe, pa se ta obračuna, a je kreditojemalec kot končni uporabnik poroštva ne plača. Plača jo le v primeru, če skupni znesek obračunane in neplačane premije poroštva in drugih javnih sredstev, ki jih prejme kreditojemalec na podlagi ukrepov državne pomoči, preseže 800.000 evrov.

Ta znesek je znižan na 120.000 evrov za kreditojemalce, dejavne v sektorju ribištva in akvakulture, in na 100.000 evrov za kreditojemalce, dejavne na področju primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov, je pojasnil Ješovnik.

Pri obeh shemah je za izvajanje vseh poslov v imenu in za račun države pooblaščena SID banka. Banke pa za izvajanje poslov SID banki ne plačujejo provizij. "Ker za veljavnost poroštva zadošča že izpolnjevanje pogojev v zakonu in uredbi, sklepanje poroštvenih pogodb za vsakega kreditojemalca posebej ni potrebna," je pojasnil Ješovnik.

Banke so sicer do konca aprila, tako Ješovnik, prejele skoraj 23.000 vlog za odlog obveznosti najetih kreditov. Skupen znesek znaša 267 milijonov evrov. Največji del predstavljajo vloge prebivalstva, teh je 15.600, skupaj pa so vredne 33 milijonov evrov, podjetja pa so vložila 6600 vlog v skupni vrednosti 234 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija