DAVIDOVA ZVEZDA Z NAPISOM "NISEM BIL CEPLJEN": Američani razburjeni zaradi primerjave pandemije s holokavstom

Svet

Prodajalna klobukov iz Tennesseeja "hatWRKS" zadnje dni razburja Američane s promocijo prodaje rumenih Davidovih zvezd po vzoru tistih, ki so jih bili prisiljeni nositi Judi v času nacizma s to razliko, da imajo ameriške napis Nisem bil cepljen. Pred tem si je skrajna republikanska kongresnica iz Georgie prislužila kritike iz podobnega razloga.

Marjorie Taylor Greene, ki je bila že prej znana po svojih izjavah o judovskih žarkih iz vesolja in podobnih teorijah zarote, je pred dnevi cepljenje proti covidu-19 in nošenje zaščitnih mask primerjala s holokavstom. Zaradi tega se je s kritikami oglasilo tudi vodstvo kongresnih republikancev, republikanka iz Wyominga Liz Cheney pa je njene izjave označila za zlobno norost.

"Cepljeni dobijo ustrezno znamenje, tako kot so nacisti silili Jude, da nosijo zlato zvezdo," je prejšnji torek tvitnila Taylor Greene, ki je že prej primerjala zaščitne maske z omenjenim simbolom.

Ameriški muzej spomina na holokavst je v odzivu objavil odprto pismo, v katerem 50 še živečih žrtev holokavsta poziva politike, naj nehajo primerjati današnje razmere s holokavstom.

"Za nas je zelo boleče, ko našo osebno zgodovino - sistematično uničevanje družin, skupnosti in umor šest milijonov Judov - izkoriščate na tak način," so zapisali.

Lastnica trgovine s klobuki Gigi Gaskins je promocijo Davidove zvezde za pet dolarjev kot ponosa tistih, ki se nočejo cepiti, objavila na Instagramu, nakar je po odzivih objavo umaknila, vendar mnenja ni spremenila.

"Ljudje so ogorčeni zaradi moje objave. Ampak ste ogorčeni tudi zaradi tiranije, s katero se sooča svet? Če ne razumete, kaj se dogaja, ste si sami krivi, nisem jaz kriva," je tvitnila Gaskinsova.

Njena stran na Instagramu sicer promovira nasprotovanje zaščitnim maskam, cepljenju, predsedniku ZDA Joeju Bidnu ter teorije zarote, da sta novi koronavirus ustvarila George Soros in Bill Gates, da kaj zaslužita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija