DARS USPEŠNO SKLENIL POLLETJE: V šestih mesecih ustvaril 78 milijonov čistega dobička

Slovenija

Nadzorni svet Darsa se je na zadnji seji v trenutni sestavi v ponedeljek seznanil z nerevidiranimi polletnimi poslovnimi izidi upravljavca avtocest in hitrih cest. Dars je v šestih mesecih ustvaril 78 milijonov evrov čistega dobička, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, so po seji prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Nadzorni svet, ki ga vodi Marjan Mačkošek in se mu te dni izteka štiriletni mandat v tej sestavi, je rezultate označil za odlične. Dars je v polletju ustvaril 251 milijonov evrov prihodkov, kar je nekaj več kot 11 odstotkov nad izidom v enakem obdobju lani, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je ustavil pri 207 milijonih evrov, kar pomeni okoli 14-odstotno medletno rast, čisti dobiček pa je, kot navedeno, z 78 milijoni evrov lansko številko presegel za 20 odstotkov.

Mačkošek je v sporočilu za javnost po seji zapisal, da je nadzorni svet pod njegovim vodstvom, v katerem sedijo še Miha Juhart kot namestnik, Tatjana Colnar, Igor Pirnat in s strani zaposlenih imenovana Darko Kodrič in Martin Stožir, poleg rednih v svojem mandatu opravil še 25 dopisnih sej. Pohvalil se je, da je vse sklepe sprejel soglasno.

Mačkošek je izpostavil, da je Dars v času mandata sedanje sestave nadzornega sveta bistveno povečal letne prihodke, s 377 milijonov evrov na več kot 510 milijonov evrov, dobro obvladoval stroške in dosegel odlične poslovne rezultate, kar po njegovih navedbah kažejo tudi primerjave z drugimi avtocestnimi družbami v Evropi. Zadolženost družbe se bo z 2,5 milijarde evrov konec letošnjega leta znižala na 2,08 milijarde evrov. V razmerju do letnega EBITDA je zadolženost leta 2015 dosegala 8,7-kratnik, danes pa predstavlja 4,75-kratnik, je dodal.

Podčrtal je še uvedbo elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila in dodal, da je v povezavi s tem v zaključni fazi projekt rušitve in preureditve območij vseh cestninskih postaj. Uvedba sistema elektronskega cestninjenja ima poleg finančnih še druge pozitivne učinke, med katerimi je treba posebej izpostaviti zmanjšanje emisij CO2, je navedel.

Med dosežki Darsa v minuli štirih letih je predsednik nadzornega sveta omenil še zgraditev odseka avtoceste Draženci-Gruškovje pred rokom in za bistveno nižjo vrednost, kot je bila predvidena v investicijskem programu, sanacijo viadukta Ravbarkomanda, številne rekonstrukcije obstoječega omrežja avtocest, uspešno izvedene aktivnosti na severnem in južnem delu tretje razvojne osi, kar omogoča začetek gradbenih del že letos, zmanjšanje odprtih sodnih postopkov s 148 na 88 in zaključek dolgoletnega sodnega spora z italijansko družbo Impresa Grassetto glede predora Trojane s sodno poravnavo.

"Doseženo je rezultat zelo korektnih in profesionalnih odnosov vseh ključnih deležnikov družbe," je še zapisal Mačkošek. Dars naj bi sicer po poročanju medijev še ta teden izvedel skupščino, na kateri bo Slovenski državni holding v imenu države imenoval nove nadzornike. Med imeni novih nadzornikov portal Pozareport omenja upokojeno bančnico Cvetko Selšek in nekdanjega finančnega ministra ter prvega moža Save Re Zvonka Ivanušiča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija