DARS POLETI V PRENOVO VEČ AVTOCESTNIH ODSEKOV: Kje bodo dela potekala na Primorskem?

Slovenija

Dars za letošnje poletje načrtuje več obnovitvenih del na različnih odsekih avtocest in hitrih cest. Predvidoma 6. julija namerava začeti prenavljati pomursko avtocesto med Vučjo vasjo in Turniščem, avgusta se namerava lotiti vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim, poleti pa med drugim načrtuje tudi preplastitev dela gorenjske avtoceste.

Predvidoma 6. julija bo stekla obnova nekaj več kot 11 kilometrov vozišča in objektov na obeh polovicah pomurske avtoceste med Vučjo vasjo in Turniščem. Promet bo urejen dvosmerno po polovici avtoceste. Večjih zastojev na Darsu ne pričakujejo. Izvajalca del, vrednih 12,59 milijona evrov, sta družbi Pomgrad in VOC Celje, so pojasnili na Darsu.

V poletnih mesecih je na smernem vozišču gorenjske avtoceste proti Ljubljani načrtovana preplastitev odseka Brezje-Podtabor-Kranj zahod, na objektih oz. viaduktih Tržiška Bistrica, Lešnica, Ljubno, Peračica in Dobruša pa načrtujejo tankoplastno prevleko. Izvajalec bo z dvomesečnimi deli predvidoma začel najpozneje avgusta. Promet bo med deli urejen po dveh začasnih prometnih pasovih v vsako smer vožnje, zato po postavitvi zapore zastojev Dars ne pričakuje.

Predvidoma avgusta je predviden začetek dvomesečne obnove vozišča in objektov na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim v dolžini nekaj manj kot sedem kilometrov, obnovljeni pa bosta obe polovici hitre ceste. Promet bo med nekaj več kot štirimesečnimi deli urejen dvosmerno po polovici hitre ceste, zastojev na Darsu ne pričakujejo. Na vipavski hitri cesti je sicer trenutno v zaključni fazi dvomesečna obnova viadukta Šempeter na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici.

Na štajerski avtocesti Dars poleti načrtuje sanacijo hidroizolacije in asfalta na približno 600-metrskem viaduktu Kresnica na odseku avtoceste med Pesnico in Šentiljem. Promet bo med nekaj manj kot trimesečnimi obnovitvenimi deli urejen dvosmerno po polovici avtocesto po enem pasu v vsako smer vožnje. Večjih zastojev ne pričakujejo.

Jeseni se med drugim obeta preplastitev vozišča na delu odseka avtoceste med razcepom Gabrk in priključkom Sežana vzhod, dela odseka med priključkoma Sežana vzhod in Sežana zahod ter priključka Sežana vzhod. Obnova vozišča pa je med drugim načrtovana na območju ljubljanskega krožišča Tomačevo.

Medtem pa že potekata 12. junija začeta prenova zahodne cevi predora Golovec - promet nameravajo sprostiti 17. avgusta - ter 15. junija začeta prenova 7,7-kilometrskega odseka dolenjske avtoceste med Drnovim in Brežicami, ki naj bi jo končali v približno dveh mesecih.

Dars je za obnovitvena dela izkoristil tudi obdobje epidemije covida-19, ko je bilo prometa manj. Kot so pojasnili, so preplastili skupno nekaj več kot 240.000 kvadratnih metrov poškodovanih asfaltnih površin avtocest, kar je 192 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Vrednost del je dosegla 7,26 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  28 .06. 2020 ob  18: 40
kaj pa so poceli med epidemijo 3 mesece?aja preštevali šoldke ,ki nismo vozili pa se poleti bodo naredili dodatne zastoje... a bodo podaljsali celoletno vinjeto do konca marca namesto januarjajQuery1123029746375196355546_1593362229513ne kje pa,treba se pomolst ljudi!!!!!!!