DARS O TEM, ZAKAJ NA GRADBIŠČIH NI VIDETI DELAVCEV: O povračilu stroškov za vinjeto pa – "ni vezana na količino prevoženih kilometrov"

Koper

Zaradi gradbenih del na obalnih cestah se za marsikaterega domačina pot na delo ali z dela podaljša. "Občan, ki živi na Škofijah in dela v Luciji, potrebuje za pot do službe ali iz nje skoraj eno uro namesto 25 minut," so nam v pismu potarnali domačini. Najbolj pa jih je razburilo opažanje, da na gradbiščih praktično ne vidijo delavcev. Zdaj razmišljajo celo o peticiji in vložitvi zahtevka za vračilo dela kupnine za vinjeto. Z vprašanji smo se obrnili na Dars in Mestno občino Koper.

"Kot smo napovedali, po koncu turistične sezone na našem omrežju avtocest in hitrih cest poteka več del. Glede na količino prometa na posameznih odsekih, se kljub skrbno načrtovanim terminom del slabši pretočnosti prometa ne moremo izogniti. Da bi se izognili še večjim zastojem v času turistične sezone, smo z deli na hitrih cestah H5 in H6 začeli v jesenskem času," so uvodoma zapisali na Darsu.

Zastoji med Koprom in Bertoki ter pred predorom Markovec

Zastoji trenutno nastajajo predvsem na hitri cesti med Koprom in Bertoki, kjer je v obeh smereh odprt samo en vozni pas. Naročnik teh del je Dars. "Zaradi zamenjave prometne signalizacije od ponedeljka, 8. novembra, potekajo dela na odseku hitre ceste H5 in H6, in sicer med Bertoki in Slavčkom proti Izoli, promet je urejen po enem pasu, medtem ko je na sosednjem smernem vozišču hitre ceste, iz smeri Izole proti Kopru, zaradi navedenih del zapora enega pasu med Semedelo in Bertoki od 6. novembra," so nam pojasnili.

Zaključek del je načrtovan do sredine januarja 2024. Kot pravijo, gre za obsežnejša dela zamenjave obstoječe signalizacije (vključujejo tudi gradbena dela – temeljenje ipd., za postavitev polportalov, na katerih bodo nameščene nove table). "Del signalizacije je že bil zamenjan v okviru spomladanskih del, del pa bo, kot smo tudi napovedali, po koncu turistične sezone, torej jeseni oz. v prvih tednih zime," so pojasnili. 

Na vprašanje o tem, zakaj v Sloveniji cestna gradbena dela niso organizirana tudi ponoči, ali je to pri nas sploh pravno formalno mogoče ter ali je ta odločitev v rokah podjetja, ki dela izvaja, pa so nam pojasnili samo, da mora "skladno s pogodbenimi določili izvajalec dela opravljati vse dni v tednu, svetli dan dneva". 

Naslednji obremenjen odsek je pred predorom Markovec v smeri proti Izoli. Naročnik teh del ni Dars, temveč Eles, v teku pa je izgradnja kabelske kanalizacije za električni daljnovod med Koprom, Izolo in Lucijo. Dela so na obalni hitri cesti stekla že v začetku oktobra letos, potekala pa bodo predvidoma do konca letošnjega leta.

"Sama dela potekajo izven vozišča hitre ceste," povedo na Darsu. A zapora enega pasu je potrebna zaradi zagotavljanja ustrezne varnosti prometa, tudi skozi predorsko cev. Začetek del izgradnje kabelske kanalizacije je v predorski cevi načrtovan v začetku januarja. V tem času bo predor proti Izoli zaprt, promet pa bo urejen dvosmerno po sosednji cevi.

Potreba po tej kabelski povezavi obstaja zaradi vzpostavitve zanesljivejšega napajanja primorskega območja in vzpostavitve napajanja za novo razdelilno transformatorsko postajo Izola. Dela je potrebno opraviti na več odsekih in čim hitreje, saj daljnovodov ni mogoče izklopiti.

Kaj pa očitek, da domačini na gradbiščih še niso opazili niti enega delavca? Dars pojasnjuje tako: "Običajno je na dan vzpostavitve zapore stanje na gradbišču burno in posledično lahko pride do izgleda, da je gradbišče v določenem trenutku prazno. V fazi izkopa za temelj polportala je na primer potrebno zagotoviti varovanje gradbene jame v več nivojih, vsak nivo se sidra posebej, vmes je predviden čakalni čas 7 dni pred izvedbo naslednjega nivoja izkopa. Dela se bodo v tem času izvajala na drugih lokacijah in delih (naletni meh, izletna cona na priključku Bertoki v smeri Izole)."

Dars odkimava – za povračilo nakupa vinjete ni pravne podlage

In še pojasnilo glede možnosti za vračilo kupnine vinjet: "Veljavnost vinjete je opredeljena v Zakonu o cestninjenju in predstavlja dokazilo pavšalnega plačila uporabe cestninskih cest v določenem obdobju. Vinjeta je vezana na časovno obdobje in ne na čas, namen ali količino kilometrov, ki jih prevozite. V primeru zgostitve prometa ali zastojev na avtocesti ni nobene pravne podlage za povračilo nakupa vinjete. Ob tem tudi pojasnjujemo, da vinjeta oz. cestninski prihodki družbi DARS predstavljajo vir dohodkov, iz katerih lahko zagotavljamo investicije v infrastrukturne projekte (tretja razvojna os, predor Karavanke, obsežnejše obnove dotrajanih odsekov avtocestnega omrežja), vzdrževanje, upravljanje in cestninjenje."

Z Mestne občine Koper so nam odgovorili, da na odseku med Škofijami in Izolo ne izvajajo nobenih gradbenih ali vzdrževalnih del, ki bi terjala zapore cest oziroma vzpostavitev začasnih prometnih ureditev in na trenutne razmere nimajo neposrednega vpliva. 

"Investitorji v infrastrukturo na območju Mestne občine Koper se pri izvajanju svojih projektov praviloma učinkovito usklajujemo in nekatere naložbe izpeljemo tudi skupaj, ni pa vedno mogoče premikati načrtovanih začetkov gradnje, ki so bodisi vezane na letni čas, proračun, roke za črpanje nepovratnih evropskih sredstev in še zlasti, ko gre za nujne investicije, kot je izgradnja kabelske kanalizacije za električni daljnovod med Koprom, Izolo in Lucijo," so pojasnili. In dodali, da v slovenski Istri obratovalne razmere v določenih stanjih ne omogočajo več zanesljivega obratovanja omrežja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  14 .11. 2023 ob  20: 57
10
Vinjeta NI vezana na količino prevoženi kilometrov? Teoretično lahko torej zaprejo VSE odseke avtoceste...HKRATI !!!
Vesel in dolg DARS festival želim...
Sola |  14 .11. 2023 ob  19: 30
Danes sta bila dva kombija pa trije ljudje pred tunelom Markovec in to ob 16:30….
joe jaxson |  14 .11. 2023 ob  17: 58
15
DARS: bli seronje, ostali seronje in bodo seronje. čakamo "vedno pripravljene" ob prvem sneu !
zoran13 |  14 .11. 2023 ob  16: 18
18
Kolikor bi na tak način izvajali dela v Italiji, kot pri nas, bi že zdavnaj zaprli podjetje, ki izvajajo popravila cest. Pri njih enostavno nalepijo trak čez vrata in je zadeva opravljena. Pri nas pa pri načrtovanju obalne ceste niso mogli napraviti še ene kinete in sedaj samo potegniti kabel skoznjo. Bolj smiselno je usmerjati promet v enopasovni promet že par kilometrov pred zaporo, koliko srečamo kakšen delovni stroj na celotni trasi, je za pohvaliti, o delavcih pa ne duha in sluha. Koliko izgubljenih ur, koliko nejevolje, koliko stran vrženega goriva, koliko stresa, povzročajo takšni ukrepi, kjer se sanira samo ena luknja, se jih na drugi strani pojavi še enkrat toliko. Z malo več sočutnosti, načrtovanja, razumevanja za sočloveka, bi lahko uspešneje in predvsem z večjim razumevanjem do vseh udeležencev v prometu, urejali še tako težke naloge, saj je jasno, da slovenske ceste in avtoceste nismo gradili ne samo za kamione in tudi ne samo za tranzit. Zato pa plačujemo tako cestno takso ter vinjete, da se vozimo bolj varno in hitreje pridemo iz enega konca na drugega, Predvsem pa varneje, pa tudi to je v takšnih razmerah zelo vprašljivo, kot tudi varljivo...
JKDWingChun |  14 .11. 2023 ob  11: 56
33
Kdaj ti je pa kdo pri nas kaj vrnil? Sploh pa DARS ena najbolj koruptivnih podjetij v Evropi! Najdražja vinjeta na svetu, ceste pa katastrofa, avtoceste zaprte po en pas po nekaj mesecev, zaprt en vozni pas skozi tunel..nikjer nobenega( tudi nekaj mesecev)! To je naša država, kjer drzavnim lopovom nikoli ne stopi na prste ampak vedno na novo odpira druge moznosti kraje na tak ali drugacen nacin! Kriminalandija smo mi ne pa Slovenija!
Martin Kacur |  14 .11. 2023 ob  11: 02
12
Krajani Šmarij in ostalih naselij, med poletnimi meseci porabijo za vožnjo v Kopet in domov, tudi do trikrat več časa kot bi bilo potrebno v normalnih razmerah. Zaradi tega bodo pritožili na tramvaj komando in zahtevali zaprtje mejnega prehoda v Dragonji.

Če Škofjoti lahko, lahko še kdo drugi.