DARS LETOS ČAKAJO ZIMSKA DELA NA PREDORU MARKOVEC: Promet bo potekal po eni cevi dvosmerno

Koper

Dars bo poleg novogradenj letos nadaljeval obnovo avtocest in hitrih cest po državi. Večjih zastojev ne pričakujejo, izjemi sta poletna sanacija predora Golovec in zimska dela v predoru Markovec, kjer bo promet potekal dvosmerno v eni cevi predora. Za naložbe bo Dars letos skupno predvidoma namenil 194 milijonov evrov.

Med novogradnjami, ki jih namerava v letošnjem letu začeti Dars, izstopata predvsem druga cev predora Karavanke in začetek gradnje tretje razvojne osi na severnem delu. Za omenjene projekte je načrtovanih približno 40 milijonov evrov, od tega približno 15 milijonov za karavanški predor, približno 16 milijonov evrov za odsek tretje razvojne osi na južnem delu in sedem milijonov evrov za severni del.

V zimski sezoni naj bi dela začeli v predoru Markovec, zavlekla pa naj bi se v pomladno sezono 2021. V času del bo promet potekal dvosmerno v eni cevi predora.

Največ investicijskih sredstev, okoli 60 milijonov evrov, bo Dars namenil obnovam avtocest in hitrih cest, začetek teh pa je pogojen z uspešnostjo javnih razpisov za izvajalce. Na Darsu posamezne razpise že pripravljajo, večina projektov pa še čaka odobritev pristojnega ministrstva za infrastrukturo. Kot so izpostavili na Darsu, so obnove potrebne za podaljšanje življenjske dobe infrastrukture in izboljšanje prometne varnosti.

Dela, ki zahtevajo zaporo prometa, vsako leto stečejo po končanju zimske službe. To je sicer odvisno od posamezne lokacije in njene klimatsko obremenjenosti, je pa to v večini primerov aprila. Ob tem na Darsu začetke del prilagajajo prometnim obremenitvam, ki so aprila in maja povezani z migracijskimi tokovi zaradi velikonočnih in prvomajskih praznikov. Prav zato dela pogosto začnejo v začetku maja.

Potem ko so na Darsu lani obnovili skupno približno 65 kilometrov smernih vozišč, jih nameravajo letos obnoviti približno 55 kilometrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija