DANSKA SE JE POVSEM ODREKLA CEPIVU ASTRAZENECE: Bo pa Pfizer EU pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov

Svet

Danska se v celoti in dolgoročno odreka cepivu proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. Kampanjo cepljenja bodo tako nadaljevali z drugimi cepivi, poročajo tuje tiskovne agencije. EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

Danska je s tem postala prva država članica Evropske unije, ki se je odločila za ukinitev cepljenja z AstraZeneco po pojavu redkih, a resnih stranskih učinkov. Kljub priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropske agencije za zdravila (Ema) naj se cepivo AstraZenece še naprej uporablja, bo Danska kampanjo cepljenja nadaljevala brez tega cepiva, je povedal Brostrom.

Danska je začasno preventivno nehala cepiti z AstraZeneco 11. marca, od takrat cepljenja s tem cepivom niso obnovili.

Ursula von der Leyen

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Evropska unija stavi na cepivo Pfizerja

BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv.

Teh 50 milijonov odmerkov se po po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa.

Von der Leynova je sicer izpostavila, da se tempo cepljenja v EU krepi. Članice so po torkovih podatkih prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv. Po današnjih podatkih so cepili 100 milijonov Evropejcev, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija