Danes znan še Nobelov nagrajenec za ekonomijo

Svet

Z razglasitvijo Nobelovega nagrajenca za ekonomijo se bo danes zaključila letošnja serija objav dobitnikov prestižnih nagrad, poimenovanih po izumitelju dinamita Alfredu Nobelu. Švedska kraljeva akademija znanosti imena nominirancev skrbno varuje, skrivnost pa ostanejo celo še 50 let po razglasitvi dobitnika.

Nobelova nagrada za ekonomijo po tehnični plasti sicer ni "prava" Nobelova nagrada, saj za razliko od ostalih petih - za medicino, fiziko, kemijo, književnost in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Na pobudo švedske centralne banke so jo začeli podeljevati leta 1969. Od takrat so jo podelili 44-krat, nagrajencev pa je bilo skupaj 71.

Lani sta nagrado prejela Američana Alvin Roth in Lloyd Shapley za teorijo stabilne alokacije in prakse oblikovanja trga. Tudi leta 2011 sta jo prejela Američana, Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims, ki sta razvila empirične metode za pojasnjevanje povezav med ukrepi ekonomske politike in gibanjem makroekonomskih kazalcev, kot so rast BDP, inflacija in brezposelnost.

Vse Nobelove nagrade bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Z izjemo najprestižnejše nagrade za mir, ki jo tradicionalno podelijo v Oslu in bo letos pripadla Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), bodo ostalih pet nagrajencem kot vedno izročili v Stockholmu.