DANES V ITALIJI DAN SPOMINA: Meloni položila venec k spomeniku žrtvam povojnih pobojev v Bazovici

Svet

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je danes ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije položila venec k spomeniku pri nekdanji fojbi v Bazovici. Dan spomina danes obeležujejo s slovesnostmi po vsej Italiji.

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je ob položitvi venca poudarila pomen spominjanja na fojbe. Po njenih besedah tragedija fojb predolgo ni bila ustrezno prepoznana. "Sem sem prišla velikokrat kot dekle, ko je to pomenilo, da so na nas kazali, nas obtoževali, izolirali. In kot odrasla sem se vrnila, da končno proslavim tisti dan spomina, ki je enkrat za vselej odnesel zaroto molka, ki je neodpustljivo desetletja zakrivala tragedijo fojb in dramo eksodusa v pozabo brezbrižnosti. Vračam se, da opravim svoje delo, da se ta zgodba spomina prenese na naše otroke, ki ste nam jo vi s svojo vztrajnostjo, svojim pogumom in ponosom dovolili predati, naši otroci pa naj to prenesejo na naše vnuke, da spomin na to, kar se je zgodilo, kljub tistim, ki bi to hoteli za vedno prikriti, nikoli ne zbledi," je dejala Melonijeva 

Foiba di Basovizza, il mio intervento alla cerimonia di commemorazione del Giorno del Ricordo. #10febbraio

Foiba di Basovizza, il mio intervento alla cerimonia di commemorazione del Giorno del Ricordo. #10febbraio

Posted by Giorgia Meloni on Saturday, 10 February 2024

Premierka je po obisku dokumentacijskega centra nacionalnega spomenika Bazovica v spominski album prisotnih zapisala: "Žrtvam fojb in izgnancem, vsi Italijani dvakrat, po rojstvu in po izbiri. Hvala. Italija spoštuje vaše žrtev. Na to domovino prisegajo in bodo prisegli, da boste vedno, povsod in najprej Italijani."

V Bazovici sta premierko med drugimi spremljala zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani in minister za kulturo Gennaro Sangiuliano. Vence so položili tudi predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, tržaški župan Roberto Dipiazza in predstavniki več organizacij, ki negujejo spomin na odhod Italijanov iz Istre in Dalmacije. Iz Trsta je danes na pot po Italiji krenil poseben vlak z multimedijsko razstavo o dnevu spomina. 

Dipiazza je po poročanju Anse med drugim izjavil, da prikrivanje zločina pomeni ponovno storitev zločina. Zahvalil se je poslancem desne sredine iz Furlanije-Julijske krajine, ki so v poslanski zbornici vložili predlog zakona, s katerim bi odvzeli državno odlikovanje Josipu Brozu Titu, katerega je označil za krvnika. Tudi Meloni je ob robu slovesnosti v Bazovici podprla odvzem odlikovanja Titu, še poroča Ansa.

V petek je predsednik italijanske republike Sergio Mattarella med drugim dejal, da Italija odgovarja za fašizem, ki je prispeval k začetku uničujoče in bratomorne svetovne vojne. Dodal pa je, da razlogov za povojne poboje ni mogoče reducirati na maščevanje za fašistične zločine. Predsednik poslanske zbornice Lorenzo Fontana pa je izjavil, da so bili Italijani, ki so stoletja miroljubno živeli v Istri, v letih 1943 in 1945 žrtve enega najbolj krutih zločinov 20. stoletja.

Basoviška fojba se nahaja približno deset kilometrov od Trsta in skoraj blizu slovenske meje, na severovzhodnem območju kraške planote. Postala je simbol in kraj spomina za družine žrtev. Več kot 200 metrov globoka in štiri metre široka jama je opuščeni rudniški rov, ki je bil, tako nekatere druge vrtače na tržaški kraški planoti, leta 1945 prizorišče usmrtitev številnih ujetnikov, vojakov in civilistov s strani jugoslovanskih partizanov in Titove četrte armade.

Po vojni so Anglo-Američani odkrili v jami človeške ostanke. Leta 1992 je bila fojba razglašena za nacionalni spomenik, leta 2007 je bil dodan Dokumentacijski center, kjer se pominjajo žrtev nasilja v letih 1943-1945.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .02. 2024 ob  17: 48
Ti istrijanski fašisti,in slovenki domobranči še sedaj nido dojeli,da so jim partizani vrnili milo za drago, zob za zob.
Prognostik |  10 .02. 2024 ob  17: 26
500 kubičnih metrov trupel in podobne ...
joe jaxson |  10 .02. 2024 ob  16: 29
melonka najprej pejdi v šolo objektivne zgodovine, ne italjanske spreobrnjene in sfalširane - in to od leta 1919 naprej - KAPIŠ, in pole se lahko pogovarjamo o spominu - še Mattarella nekaj malega kuži, da ni tako kot zavajate ! In če je res vse tokar blodite, kam boste dali vse VAŠE PARTIGGIANE, KI SO OBESI VAŠEGA "BOGEGA" MUSSOLLINIJA * KAM BOSTE NJIH DALI - KDO SO BLI ONI -TITINI ? ma va fa --- !