DANES TRADICIONALEN POHOD Z BAKLAMI IN KRES NA MARKOVCU: Obalni sindikati pozivajo k dostojnim plačam in delovnim razmeram

Koper

Obalna sindikalna organizacija KS 90 bo danes, na predvečer praznika dela, organizirala tradicionalno prireditev, pohod z baklami iz koprske Taverne na Markovec, kjer bodo zakurili kres. Dogodek po tokrat potekal pod geslom Za delovna mesta brez drobnega tiska. Ob tem so v sindikatu pozvali k vrnitvi dostojanstva delu s primernimi plačami in boljšimi delovnimi razmerami.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru poudaril generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf, se sindikati kljub enormni gospodarski rast in dobičkom podjetij v zadnjih letih še vedno srečujejo z napadi na že pridobljene pravice. Med drugim je opozoril na žrtve delovnih nesreč ter bolezni in druge posledice, povezane z delovnimi razmerami. Tako je bilo lani več kot 9600 delovnih nesreč, od tega skoraj 500 težjih poškodb in 15 nesreč s smrtnim izidom.

V sindikalni organizaciji zato ministrstvi za zdravje in za delo pozivajo, da v najkrajšem možnem času sprejmeta ustrezen pravilnik o poklicnih boleznih kot tudi normative za varnost in zdravje, ki bodo temeljili na strokovnih podlagah. Sicer pa je Volf izpostavil še posledice težkih delovnih razmer, kot sta nizka stopnja zaposlenosti starejših od 55 let in zgodnje upokojevanje.

Še ena velika težava so plače, saj je bilo konec leta 2018 med delovno aktivnimi kar sedem odstotkov takšnih, ki so živeli pod pragom tveganja revščine. Po Volfovih besedah so zaskrbljujoči tudi pojavi nadurnega dela in trenda izkoriščanja delovne sile, izjemno veliko število samozaposlenih in drugih oblik prekarnega dela ter zlorabe agencijskih delavcev. 

V sindikatu zaradi vsega omenjenega od vseh deležnikov pričakujejo, "da bodo končno vrnili delu osnovno človekovo dostojanstvo, ki se bo odražalo v dostojnejšem plačilu za opravljeno delo, ter bolj varnem in zdravem delovnem okolju".

Sicer pa je Volf opozoril še na vlogo sindikatov v zadnjih letih, ko morajo skrbeti za zakonitost delodajalcev. Kot negativna primera je pri tem izpostavil položaj voznikov avtobusov v celotni dejavnosti cestnega potniškega prometa ter dogajanje v Kobilarni Lipica, kjer se poskuša "izigrati delovno-pravno zakonodajo in s tem tudi delavce".

Udeleženci današnje proslave s kresom se bodo zbrali pred koprsko Taverno. Od tam bo pohod z baklami krenil proti kresišču, ki bo postavljeno pred Osnovno šolo Antona Ukmarja na Markovcu. Slavnostni govornik bo častni predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Boris Mazalin, je potek torkove proslave opisala predsednica sveta Obalne sindikalne organizacije KS 90 Nadja Terčon.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .04. 2019 ob  15: 49
plače na dno, dobički v nebo ... to znajo naši menežderji. pri tem jih podpirajo vsi, ki imajo v rokah oblast . najhujše so stranke, ki se imajo za kristjane in za demokrate. njihovi programi koristijo le cerkvi in kapitalu.