DANES STA PRED SODIŠČE STOPILA ZDRAVNIK ZORAN MILOŠEVIČ IN NJEGOV SIN: Osumljena sta pranja denarja

Slovenija

Pred Okrožno sodišče v Ljubljani v sojenju v korupcijski aferi v zdravstvu sta danes stopila zdravnik Zoran Miloševič in njegov sin Mihael Miloševič Štamberger, ki jima tožilstvo očita nedovoljeno sprejemanje daril in pranje denarja. Obtožena vztrajata, da sta nedolžna, obramba pa opozarja, da tožilstvo očitanega dejanja ni ustrezno konkretiziralo.

Zoran Miloševič

Tožilstvo Miloševiču očita, da je za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem od podjetja Emporio Medical zase zahteval in sprejemal okoli 143.000 evrov. Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na račun njegovega sina, odprt pri banki v Švici. Miloševiču tožilstvo tako očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril in pranje denarja, slednje očita tudi njegovemu sinu Miloševiču Štambergerju. Obtožena sta na današnji obravnavi pred sodnico Marjeto Dornik vztrajala, da očitanih kaznivih dejanj nista storila. Dornikovi je namreč ljubljansko sodišče dodelilo zadevo po tistem, ko je sodnica Dejana Fekonja predlagala svojo izločitev, saj se je že seznanila z dokazi, ki so bili nato izločeni iz sodnega spisa.

Zagovornika obtoženih sta danes opozorila na po njuni oceni premalo konkretizirano očitano kaznivo dejanja in sodišču predlagala, da tožilstvo pozove k natančni opredelitvi časa in kraja kaznivega dejanja. Miloševićev odvetnik Milan Krstić je ob tem izpostavil, da je ustavno sodišče že sprejelo stališče, da neopredeljeni pojmi ne morejo biti podlaga za kaznivo dejanje. Predlagal je celo, da sodišče že danes izreče oprostilno sodbo. Tožilec Iztok Krumpak je prepričan, da v obtožnici opisana ravnanja vsebujejo vse objektivne in subjektivne zakonske znake očitanih kaznivih dejanj. Po njegovi oceni prav tako ni pravne podlage za takojšnji izrek oprostilne sodbe.

S slednjim se je strinjala tudi sodnica. Obtožnica je po njeni oceni tudi konkretizirana do te mere, da omogoča aktivno obrambo in zagotavlja načelo poštenega postopka. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek z zaslišanjem nekaterih zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer je Miloševič zaposlen in je pri svojem delu uporabljal material, ki ga je dobavljalo podjetje Emporio Medical.

Miloševič in njegov sin sta dva izmed obtoženih v aferi, v središču katere se je znašlo podjetje Emporio Medical. Za prvo skupino obtoženih se je sojenje z nepravnomočno obsodilno sodbo sklenilo sredi februarja. Sodni senat, ki mu je predsedovala Fekonja, je zdravnikom in nekdanjemu komercialistu v podjetju, ki jih je spoznalo za krive sprejemanja oz. dajanja nedovoljenih daril, izreklo od 10 mesecev do treh let zaporne kazni, denarne kazni in odvzem premoženja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija