DANES SE SPOMINJAMO ŽRTEV HOLOKAVSTA: 12.000 Slovenk in Slovencev umrlo v koncentracijskih taboriščih

Svet

Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta – pred 74 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. ZN letos ob dogodkih, ki v spomin na žrtve nacističnega in fašističnega pomora po svetu in v Sloveniji potekajo te dni, pozivajo k zaščiti človekovih pravic in opozarjajo na porast antisemitizma.

Spomenik holokavstu v Berlinu

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji. V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, Judov, pa tudi pripadnikov 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi je bilo tudi 1700 Slovencev.

Svetovna organizacija letos dejavnosti ob spominskem dnevu organizira pod naslovom Spomin na holokavst: Zahtevaj in zaščiti svoje človekove pravice. Z njim želijo mlade spodbuditi, da jim holokavst služi kot lekcija, da ukrepajo proti diskriminaciji in da zaščitijo demokratične vrednote v svojih skupnostih, še posebej v času, ko neonacistične in druge skupine netijo porast antisemitizma in drugih oblik sovraštva.

V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da letos dan spomina sovpada z zaskrbljujočim povečanjem antisemitizma. "Opazimo lahko širjenje neonacističnih skupin, poskuse pisanja zgodovine na novo in izkrivljanja dejstev o holokavstu. Nestrpnost se po internetu širi s svetlobno hitrostjo," je zapisal.

"Dejansko lahko vidimo, da nestrpnost vstopa v vsakodnevno politiko; usmerjena je proti manjšinam, muslimanom, migrantom in beguncem ter izkorišča jezo in zaskrbljenost spreminjajočega se sveta," je nadaljeval Guterres in skleni, da je zato sedaj več kot nujno, da se združimo v prizadevanjih za univerzalne vrednote in zgradimo svet, kjer smo si vsi enaki.

Na relativizacijo zgodovine je opozorila tudi zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, doktorica Maca Jogan, in v pogovoru za STA ocenila, da je dan spomina na holokavst tako v Sloveniji pomemben predvsem za to, da se konča izenačevanje storilcev zločinov s tistimi, ki so pod njimi trpeli in se uprli, kar se pri nas dogaja že tri desetletja.

V Sloveniji v počastitev spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja že vrsto let v januarju poteka projekt "Šoa – spominjamo se". Gre za niz kulturnih, muzejskih, raziskovalnih in izobraževalnih dogodkov po vsej državi. Nekaj se jih bo zvrstilo tudi danes. Slovesnost bo danes tudi na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  27 .01. 2019 ob  17: 50
Za Hitlerja bi se vojna koncala ko bi zadnji zid izginu iz evrope,sicer pa so vse drzave bile antisemitsko usmerjenje,v SZ so bile prostovoljne skupine ki so v taboriscih pomagale nemski policiji,nemogoce bi bilo v tako kratkem casu z tako malo razpolozljivih SS vojakov izpeljati projekt.
Zdej kaj nas zgodovina uci,da imamo ljudi potrebo po enakosti in da smo radi v druzbi sebih enakih ali da je bilo to crno poglavje nemske politike?
Opozarjajo nas na strpnost do drugacnosti,samo clovek ni zgrajen da bi to prenasal na svojem dvoriscu,dober primer je mesto Ankaran
Pisem kot kritik in opazovalec druzbenih razmer ter zgodovine,nepristranski nobenemu misljenju.